Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

61. mednarodna regata na Bledu

Bled je od 10. do 12. junija 2016 gostil tradicionalno že 61. Mednarodno regato, ki se je je letos udeležilo rekordnih 450 veslačev in veslačic iz 15 držav, in sicer Avstrije, Nemčije, Švice, Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Turčije, Grčije, Egipta, Kitajske, ZDA, Gruzije in Slovenije.

 

V pisani druščini je bila ostra predvsem konkurenca med mladinci in mlajšimi člani (do 23 let), za večino katerih je bila to izbirna regata za reprezentančna mesta za nastop evropskem in svetovnem prvenstvu. Tudi zato so bile tekme v sicer odličnih pogojih na Blejskem jezeru na visokem kvalitetnem nivoju, v članski kategoriji so z abolutnimi doseženimi časi izstopali naš Rajko Hrvat v lahkem enojcu in egipčanska težka skifista, za katera je bila to interna izbirna tekma za nastop v Riu. Najuspešnejša je bila reprezentanca Madžarske, ki je osvojila kar 19 zmag, z devetimi zmagami pa je bila druga švicarska reprezentanca.

 

Od slovenskih nastopov velja izpostaviti prepričljivo sobotno zmago lahkega skifista Rajka Hrvata v sicer njemu trenutno nedorasli konkurenci. Drugi je bil Slovak Marek Režnak in tretji Avstrijec Jakob Zwolfer, naš najboljši pa je to tekmo predvsem izkoristi kot trening tekmo pred nastopom na finalu svetovnega pokala prihodnji konec tedna v Poznanu. V nedeljskem sporedu Hrvat ni nastopil, sta pa zato v finalu nastopila Aleš Jalen, ki je zasedel tretje mesto, in Marko Bolha, ki je peti.

Med težkimi enojci sta se prvi dan regate v finale uvrstila Janez Zupan in Borut Rebolj ter zasedla četrto oziroma šesto mesto, v finalu drugega dne pa sta nastopila Miha Aljančič in Aleš Zupan, ki sta končala na petem in pestem mestu. Oba dneva je dvojna zmaga pripadla Egipčanoma Elbannu Abdel Khaleku in Hassaneinu Nour Edlinu, tretji pa je bil Dogus Koker iz Turčije.

 

Pri mladinkah se je z drugim mestom v sobotnem finalu enojcev izkazala Izolanka Alja Škrlj in si tako zagotovila tudi nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v začetku julija v Litvi. V nedeljskem delu regate je bila druga tudi Blejka Tjaša Pfajfar, je pa večina najboljših nastopila v dvojnih dvojcih, najboljši Slovenki sta bili Živa Rus in Alja Škrlj na petem mestu.

Pri mladincih se je prvi dan v finale uvrstil le dvojni dvojec z Matejem Čukom in Nejcem Donavalom in zasedel peto mesto, skifist Nik Krebs je bil zmagovalec finala B. V nedeljskem programu se posadka Nik Krebs – Jaka Čas z nekaj smole ni uvrstila v veliki finale, zato pa je s tretjim časom dneva zmagala v finalu B. Naš dvojni četverec, v katerem so veslali Jaka Malešič, Rok Markovič, Matej Čuk in Nejc Donaval, je drugi dan tekmovanja zasedla tretje mesto.

 

Naslednji teden bo v Poznanu na Poljskem finale svetovnega pokala, kjer bo od naših nastopil le lahki skifist Rajko Hrvat, ki se bo potegoval za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala med lahkimi enojci. Ostali slovenski veslači bodo čez dva tedna nastopili na mednarodni regati v čeških Račicah, sicer prizorišču evropskega prvenstva naslednje leto.

Jernej Slivnik

Oglejte si tudi