Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

PREJELI SMO: Hrabre Blejke so še vedno med nami

Ob branju prispevka Zahteva za preklic in opravičilo zaradi kršitve osebnostnih pravic, objavljenega na spletni strani mojaobcina.si, sem se spomnila na naše prednice. Kdo ne pozna zgodbe o “hrabrih Blejkah“, ki so jo naše prapra...babice pisale v Napoleonovih časih. Ko so bili Francozi izgnani iz Kranjske, naj bi ob odhodu izropali cerkev na otoku. Moški so se iz strahu za lastno življenje potuhnili, vrle Blejke pa so se s čolni odpravile na otok in tamkajšnje zaklade ubranile.

Blejske ženske že od nekdaj slovijo kot pogumne, neustrašne in trdožive. Spomnimo se blejskih hotelirk, žensk z vizijo, ki so uspešno upravljale in vodile svoje hotele, takratne hotele Toplice, Jelovica, Mežakla in pomembno prispevale k prostorskemu in gospodarskemu razvoju Bleda.

Času primerno pa se danes posameznice odzivajo na okoljske probleme in na politične odločitve, ki vplivajo na naše življenje in na stanje v prostoru. Ko občinska svetnica postavi vprašanja, ki naj bi osvetlila porabo proračunskega denarja v primeru promocije košarkarskega čevlja in opozori na še vedno nerešen problem onesnaževanja Save Bohinjke zaradi prelivanja neočiščenih komunalnih voda pred čistilno napravo, ne slišimo pametnih, prepričljivih odgovorov. Med sedemnajstimi občinskimi svetniki ga ni, ki bi jo podprl. Ko druga občanka o teh zadevah piše, pa se jo z grožnjo odvetnika poskuša utišati. To so posameznice, ki s svojim delovanjem nadaljujejo in ohranjajo sloves hrabrih Blejk. Če so naše prednice ubranile otoške zaklade, naše hotelirke gradile blejski turizem, potem ne smemo dovoliti, da se vrle ženske, ki si prizadevajo ohraniti to dediščino in jo branijo v javnem interesu, skuša spraviti na kolena. Kaj pa je grožnja z odvetnikom drugega kot poskus, da se kritični glas, ki se oglaša v javno dobro, utiša ali celo obmolkne.

Lahko smo ponosni, da so med nami potomke hrabrih Blejk, ki so se v zgodovino Bleda zapisale kot braniteljice in graditeljice tega prostora. Verjetno ni slučajno, da je bilo za naše loge (območje Bleda, Bohinja, Mojstrane) značilno govorjenje na fanta. Gre za jezikovno posebnost, katere izvor ni jasen, obstajajo pa ljudske razlage; prevzemanje moške identitete pri obrambi pred Turki, želja pomožatosti.

Ko nas v teh dolgih decembrskih nočeh razveseljuje pogled na osvetljene lepote Bleda, si želim, da bi del te svetlobe razsvetlil tudi tiste, ki se ne zavedajo, da potrebujemo tudi kritični glas, ko gre za okoljske zadeve in transparentno porabo proračunskega denarja.

Monika Poklukar

 

Oglejte si tudi