Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

3.ŠKRATOV POHOD - NA KUPLJENIKU

Tudi letos smo se v našem vrtcu pridružili DEKD (dnevom evropske kulturne dediščine), ki z naslovom »PRAZNOVANJA« zaznamujejo 25 let izvajanja prireditev in dejavnosti. Za letošnji cilj smo si izbrali vasico KUPLJENIK. Skupaj smo jo prepešačili, ob pomoči domačina Davorina Bernarda spoznali njeno naravno in kulturno dediščino, se seznanili s krajevnimi legendami in posebnostmi (npr. pozimi je vas brez sonca). Pohod smo zaključili s praznovanjem prihoda jeseni.
  3. ŠKRATOV POHOD – NA KUPLJENIKU     

     

 

Rumeni in Modri škrati iz vrtca na Bohinjski Beli smo se že tretje leto zapored odpravili v jesenskem času na Škratov pohod . Pohod organiziramo v okviru DEKD ( Dnevi evropske kulturne dediščine). Njegov namen je predstaviti otrokom, družinam, krajanom… različne dele Bohinjske Bele, odkriti in spoznati kulturno in naravno dediščino vasi, ponovno poiskati zanimivosti,  katere smo že skoraj pozabili.

Letos smo se odločili za Kupljenik. Vasico smo spoznavali ob pomoči domačina Davorina Bernarda. Na Škratovem pohodu na Kupljeniku smo se srečali s kozami, opazovali molžo, si ogledali cerkvico Sv. Štefana, poslušali o Babjem zobu, zvedeli za rumene češnje, ki rastejo na Kupljeniku, pogledali 300 let star senik. Na poti iz »gune« vasi v »guno« vas smo opazovali naravo in občudovali razgled na blejsko jezero in bližnje kraje.

Prihod jeseni smo praznovali na koncu vasi pod 150 metrsko lipo. Poiskali smo zaklad tetke Jeseni in pod lipo prisluhnili  pripovedi o Svedrarju, divjem  lovcu, ki je živel pod Babjim zobom. Zvedeli smo, da na Kupljeniku sonce pozimi tri mesece ne posije. Februarja  domačini vrnitev sonca pozdravijo s cvrtjem »fancovtov« od hiše do hiše tako kot se jim vrne sonce. Mi smo s »fancovti« pozdravili kar prihod jeseni.

Škratom je na Bohinjski Beli ostalo še veliko neraziskanih prelepih kotičkov vasi. Tja se bomo na Škratov pohod odpravili v prihodnjih letih.

Oglejte si tudi