Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
23°C
12°C
PON.
23°C
8°C
Deli

V šolo peš, s skirojem ali s kolesom

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Bled in Gorje je v minulem tednu sprejel nekaj odločitev glede organizacije prometa ob začetku pouka.

Tudi v letošnjem letu bodo v prvem tednu v času prihodov in odhodov v šolo otrokom na najbolj kritičnih mestih pri prečkanju ceste pomagali policisti, redarji, ZŠAM in prostovoljci iz Društva upokojencev Bled.

 

Občina Bled in OŠ Bled s podružnicama je spomladi 2019 pod mentorstvom Inštituta za politike prostora spomladi sodelovala v projektu »Aktivno v šolo«, katerega cilj je mlade spodbuditi k prihodu v šolo peš, s kolesom ali skirojem. Rezultati anket, razprava o problematiki šolskih poti na šolskem otroškem parlamentu in delavnice ugotavljajo, da otroci v šolo pešačijo ali kolesarijo, ker je to zanje praktično, živijo blizu šole, ker se zjutraj premigajo in prezračijo. Opozarjajo pa, da jih moti dovoz avtomobilov v šolsko območje in odlaganje otrok tik pred stopniščem, ki vodi k šolski garderobi. Z vidika zagotavljanje večje varnosti v prometu na šolskem dvorišču in drugih pozitivnih aspektov, ki jih prinaša aktiven prihod v šolo, zato staršem tistih otrok, ki šolarje odlagate neposredno pred garderobami predlagamo, da jih odlagate spotoma na poti v službo oz. druge vsakodnevne obveznosti na za to primernih mestih, t. i. »poljubi in odpelji« točkah. Tako  npr. starši, ki vozijo otroke v vrtec in OŠ, šolarje lahko odložijo kar na parkirišču pred vrtcem, vrtičkarje pa pospremijo v vrtec. 

Določenih je šest postaj “Poljubi in odpelji”, dve sta v radiju manj kot pet minut hoje do šole, ena v radiju slabih deset minut hoje od šole ter tri v radiju dobrih deset minut hoje do šole. Vse so povezane s šolskimi potmi, deloma tudi s trasami Pešbusa. Pri določanju postaj “Poljubi in odpelji” so upoštevani nasveti šolarjev, ki svojo šolsko okolico in prometne razmere dobro poznajo in so posebej odsvetovali, da bi bile postaje predvidene na parkiriščih trgovskih centrov.

SPV staršem prvošolčkov predlaga, da jih na prvi šolski dan v šolo pospremijo peš, in jih ne vozijo z avtom. S tem bodo otroke postopoma navadili na šolsko pot in varno vedenje v prometu. Tudi prvošolčki imajo ob pisnem soglasju staršev možnost, da v šolo pridejo samostojno, ampak le v coni umirjenega prometa. Sicer pa bomo ob tednu evropskega tedna mobilnosti ponovno organizirali pešbuse.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi