Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

Na blejski šoli smo se zavrteli v času

Bled - Šola se ves čas razvija, njen smisel ustvarjajo generacije in generacije učiteljev, sodelavcev šole in učencev. V petek, 15.11.  smo odprli vrata šole bivšim učencem,  ki so pred 40 zaključili osemletko z valeto in UNESCO gorenjskim šolam.

Na šoli smo učencem UNESCO šol najprej pripravili ustvarjalne delavnice. Spoznavali in ustvarjali so lahko v plesni, kulinarični in likovni delavnici. Po okrepčilu in klepetu pa so si ogledali našo osrednjo prireditev ZAVRTIMO SE V ČASU , saj je ena izmed pomembnih UNESCO tem medgeneracjsko sodelovanje v duhu katerega je bil predstava pripravljena.

V predstavi smo se zavrteli v  obujanju spominov bivših učencev naše šole. Naši mlajši generaciji so želeli prikazati, kako je bilo biti učenec pred  40 leti, ko so oni zaključili šolanje.  Prikazali so nam sprejem v šolo in obnovili pionirsko zaobljubo. Naaši osnovnošolci pa so prikazali njihov vsakdan pri pouku in po njem.  Ta se kar precej razlikuje od naše prejšnje generacije, saj je razvoj tehnologije spremenil marsikaj.  Tudi ples in glasba sta precej drugačna kar so nam pokazali drugošolci, ki so nas ogreli z  modernim  skupinskim plesom Gangnam style. Nekdanji učenci so poslušali  glasbo na pravem gramofonu in se zibali v ritmu glasbe na vilnilnih ploščah. Predstava je gledalce navdušila kar so potrdili z aplavzom ter smehom.  Za trenutek smo se res vsi zamislili nad tem, kako se čas hitro spreminja in si potrdili, da si lahko s svojimi izkušnjami generacije med seboj pomagamo, kar so nam ob zaključku predstave tudi sporočili nastopajoči z naslednjim stavkom:

 MLADOST-ZRELOST

MED NAMI JE MOST, KI SKUPAJ DRUŽI NAS POVSOD.

Pridružilo se nam tudi upokojeni učitelji.  Eden izmed povabljenih je bil župan  Janez Fajfar, ki je spregovil o svojih spominih na šolanje ter nam hudomušno predstavil  prisotno upokojeno učiteljico Metko Leban, ki naj bi  kot njihova prva učiteljica očarala vse fante s svojo lepoto. Tudi sama je stopila na govorniški oder in delila z nami svoje spomine.

Popoldne je hitro minilo in učenci gorenjskih UNESCO šol so se poslovili, bivši valetanti pa so si lahko ogledali spominsko razstavo njihovega letnika. Kasneje so se odpravili na praznovanje obletnice pod Ribensko goro. Tam so še naprej obujali spomine in imeli žur do jutranjih ur - kakor nam je ob zaključku predstave namignila glavna pobudnica  obuditve valete Meri Poklukar.

 

Martina Sodja

Oglejte si tudi