DANES
23°C
7°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Sandrini srčki v Hotelu Astoria na Bledu bodo del ponudbe za turiste

V Hotelu Astoria na Bledu so včeraj šestim uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica predali potrdila o uspešno zaključenem usposabljanju za pomočnika oziroma pomočnico sobarice ter slaščičarke. V slaščičarni hotela so skupaj s Sandro Svetina, 29-letnico z Downovim sindromom, oblikovali Sandrine srčke. Ti bodo odslej del ponudbe za turiste, kot slaščica in spominek hotela. Predvsem pa so nova v nizu zgodb o vključevanju oseb z motnjami v duševnem razvoju iz CUDV Radovljica v običajna delovna okolja, kar je skladno tudi z evropskimi smernicami na tem področju. Še en zgodba se začenja v hotelski verigi Hit Alpinea v Kranjski Gori, kjer so na današnji podelitvi prevzeli simbolno darilo: Sandrino slaščico na krožniku Biseri.

 

»Po televiziji sem vedno gledala kuharske oddaje. Najbolj me je navdušil znani mojster Rudolf s svojimi sladicami. Svojo skrito željo, da bi delala slaščice, sem zaupala staršem in mojim mentorjem v našem Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Skupaj smo šli v hotel Astoria na Bledu. Slaščičarka je povedala, da bi bila jaz njena pomočnica. Odločila sem se, da sprejmem izziv. Moja mentorica je slaščičarka Judita. Ona mi pomaga z nasveti in napotki. Rada rečem, da je to moja sanjska služba,« Sandra Svetina opisuje svojo zgodbo.

 

Sabina Rešek, vodja Hotela Astoria Bled, ki je tudi učni center Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, je poudarila, da je sodelovanje z uporabniki CUDV Radovljica obogatilo njihov delovni kolektiv: »Uporabniki so se v okolju hotelske hiše, ki povezuje hotelske goste, zaposlene in študente, dobro počutili in bili zelo uspešni pri pridobivanju ustreznih veščin. Tako uspešni, da smo v času poletne turistične sezone nekatere vključili v sezonsko delo. Sodelovanje z njimi in njihova zavzetost za delo sta tudi zaposlene v našem hotelu medsebojno še bolj povezala in obogatila s spoznanjem, da je delo še vedno v veliko zadovoljstvo in ne samo obveza.«

 

Ponosni, da lahko pokažejo, kaj znajo in zmorejo

Uporabniki so zadovoljni, ko lahko pokažejo, kaj zmorejo in znajo, zato so bili vsi  uporabniki CUDV Radovljica, ki so danes prejeli priznanja, ponosni. Matjaž Tibola je takole opisal svoje usposabljanje za pomočnika sobarice: »Delal sem različna dela. Pometal sem pred hotelom in teraso, sesal notranje stopnišče in jedilnico, čistil ograje, čistil steklene površine, v pralnici sem zlagal plašče in krpe, v sobah pa sem sesal, brisal prah, postiljal in preoblačil posteljnino.«

 

 

Nadaljevanje na naslednji strani.

 

 

Poziv k družbeno in lokalno odgovornemu turizmu

CUDV Radovljica in Hotel Astoria Bled kot del Višje strokovne šole so za gostinstvo, velnes in turizem Bled začeli snovati skupno zgodbo pred dobrim letom dni. V tem času so v slaščičarni hotela nastali Sandrini srčki, ki so postali del hotelske kulinarične in turistične ponudbe. Sabina Rešek ob tem poudarja, da gre pri sodelovanju s CUDV Radovljica in zgodbi Sandrinih srčkov za močno sporočilo o družbeni in lokalni odgovornosti hotela: »Moč turistične destinacije niso samo lepote in turistična infrastruktura, ampak predvsem ljudje. Zato nagovarjam vse hotelirje in deležnike turističnega gospodarstva, da se nam pridružijo.«

 

Med temi, ki to pobudo uvajajo v svoje delovno okolje, so hotelirji iz podjetja Hit Alpinea v Kranjski Gori. Zato sta jima ekipi Hotela Astoria Bled in CUDV Radovljica na današnji podelitvi potrdil o usposabljanju predali simbolno darilo: Sandrine srčke na krožniku Biseri. To so zahtevnejši izdelki iz gline in tekstila, ki jih prav tako ustvarjajo Sandra in in njeni sodelavci ter prijatelji iz CUDV Radovljica.

 

Delo prilagojeno sposobnostim in željam

V CUDV Radovljica se trudijo, da bi ljudje, katerih življenja zaznamujejo motnje v duševnem razvoju, in si to želijo, dobili svojo priložnost tudi v običajnem delovnem okolju.  Direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle poudarja:  »Z delom, ki ustreza sposobnostim posameznika, se lahko aktivno vključijo v družbo. Seveda pa smo strokovni sodelavci tisti, ki moramo poiskati priložnosti za njim ustrezno delo in potrditev in smo hkrati tisti, ki lahko nudimo podporo delovnim sredinam, da se to lahko uresniči.   Samo na tak način in z vedno večjim vključevanjem bo širša družba namesto predsodkov in  strahu  lahko  razumela in nudila ustrezno podporo njihovim omejitvam ter v drugačnosti videla  tudi bogastvo.

Naši uporabniki so navdušeni, ko lahko pokažejo, kaj znajo in zmorejo. Strokovno  usposobljeni mentorji jih pri tem spodbujajo in jim omogočajo, da skozi delo osebno rastejo, so zadovoljni in se dokazujejo.«

 

Med prvimi, ki so podprli uporabnike CUDV Radovljica na področju gostinstva in kulinarike, je ekipa kuharskega chefa Uroša Štefelina v Vili Podvin. Izbrane jedi že drugo leto strežejo na krožnikih Biseri, ki nastajajo izpod rok uporabnikov CUDV Radovljica, ti jedi pomagajo pripraviti v kuhinji in jih gostom tudi streči.

Sandrina zgodba

Sem Sandra Svetina in s starši živim na Bledu. Stara sem 29 let. Imam Downov sindrom. Že osem let sem vključena v Center za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Tam izdelujem unikatne keramične izdelke.

Po televiziji sem vedno gledala kuharske oddaje. Najbolj me je navdušil znani mojster Rudolf s svojimi sladicami. Kar on dela, me je prevzelo. Spoznala sem, da bi tudi jaz rada delala slaščice. Upala sem, da se mi bo želja nekoč uresničila.

Svojo skrito željo sem zaupala staršem in tudi v našem Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Kmalu zatem me je na pogovor povabila vodja. Vprašala me je, če bi še rada pekla. Da bi lahko hodila k slaščičarki. Ona bi me veliko naučila. Jaz sem bila presrečna, mami pa ne, ker je včasih sama delala v gostinstvu. Skrbelo jo je, da je delo v gostinstvu prenaporno. Skupaj smo šli v hotel Astoria na Bledu. Slaščičarka je povedala, da bi bila jaz njena pomočnica. Odločila sem se, da sprejmem izziv. Mami je mojo odločitev spoštovala.

Začela sem z učenjem izdelovanja slaščic. V začetku me je skrbelo, če se bom lahko vse naučila in če bom dovolj dobra. Moja mentorica je slaščičarka Judita. Ona mi pomaga z nasveti in napotki. Sedaj nimam več skrbi, ker sem se od nje veliko naučila. Super se razumeva in sva najboljši tim.

Najraje pečem in krasim piškote. Najbolj pa sem ponosna na to, da sem pomagala delati  poročno torto. Delala sem kreme, biskvit in okraske. Imela je kar tri nadstropja. To je bil moj največji dosežek. Najine slaščice so zelo dobre. Vsaj tako pravijo gostje, pa tudi sama jih včasih poskusim. Preveč pa ne smem, ker pazim na linijo.

Sedaj hodim večkrat na teden na delo v hotel Astoria. Zelo sem hvaležna, da so mi dali priložnost. Da so mi zaupali, da se bom naučila opravljati to delo natančno in čim bolj samostojno. Ponosna sem na to, kar sem dosegla.

Zavedam se, da imam veliko srečo, da lahko delam tisto, kar me najbolj veseli. In to je izdelovanje slaščic v hotelu Astoria. Veselje in ljubezen pa želim širiti med ljudmi. Zato najraje izdelujem čokoladne srčke. Tako svojo srečo delim naprej. Rada rečem, da je to moja sanjska služba.
Sandra Svetina

Oglejte si tudi