Bled

DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

Revitalizacija odbojke na Bledu

Odbojka ima na Bledu in bližnji okolici za seboj že več ko 50 letno zgodovino. Z organizirano vadbo se je začelo že v 70-tih letih prejšnjega stoletja, z uradnimi državnimi tekmovanji pa v letu 1970. V tem obdobju je klub na osnovi dobro organiziranega dela hitro napredoval in dosegal številne uspehe tako pri moških kot pri ženskah še v prejšnji državi SFRJ in tudi v sedanji Sloveniji. Najbolj odmevni so vsekakor rezultati v zadnjem 20 letnem obdobju, ko je moška prva ekipa pod pokroviteljstvom najprej Autocommerca in nato ACH d.d. kot ACH Volley dosegala odmevne rezultate ne samo doma, ampak tudi na evropskem odbojkarskem parketu. Odbojkarski zanesenjaki smo prepričani, da je bilo prav to delo in uspehi temeljni kamen tudi za uspehe državnih selekcij pri moških in ženskah, ki jih doživljamo v zadnjih letih. Tudi po odhodu moške ekipe ACH Volley v Ljubljano na Bledu strokovno delo ni zastalo. V zadnjem obdobju OK Bled deluje predvsem na področju vzgoje mlajših selekcij deklet. Med drugim smo bili v zadnjem desetletju vodilna sila pri organizaciji skupne regijske ekipe Zgornje Gorenjske, ki je nekaj sezon nastopala tudi v 1. in 2. državni odbojkarski ligi za ženske. Čeprav kot klub nismo bili v prvem planu, smo v vseh kategorija vzgojili številne uspešne igralke, tudi državne reprezentantke.

Silovit razvoj odbojke po svetu ter tudi v zadnjem obdobju v Sloveniji postavlja vedno večje zahteve glede pogojev za delo in tekmovanja. Žal vsemu temu na Bledu že dolgo ne moremo (ali ne želimo?) slediti. Poleg prostorskih možnosti k temu sodi tudi zagotavljanje usposobljenega kadra in seveda na prvem mestu potrebnih sredstev za vse te naloge. Za majhno skupnost, ko je naš klub in celoten Bled z okolico je vse to hud izziv, ki zahteva nove ideje in napore. Zaradi vsega tega in tudi zaradi velikih težavah z epidemijo COVIDa, smo ocenili, da smo zašli v nekakšen zastoj, ki zahteva reorganizacijo in pomladitev ter ojačitev strokovnega dela. Kot strokovno pomoč smo privabili nekatere izkušene trenerje in vključili nove mlade moči, zagnane in ambiciozne za sledeča leta. Namen je začeti nov razvojni ciklus s povečanjem množičnosti in strokovnosti pri vadbi na vseh področjih, od najmlajših ženskih in ponovno tudi moških kategorij do vključno članskih kategorij v prihodnjih letih. Pomanjkanje trenerskega kadra v celotni Gorenjski regiji je ena od težav s katerimi se soočajo vsi klubi. Zato je pomembno, da vlagamo v izobraževanje novih in mladih trenerjev in drugih strokovnih delavcev v odbojki.

Z veliko truda smo za letošnjo sezono organizirano kakovostno vadbo poleg Bleda in Radovljice omogočili tudi v OŠ Lesce in OŠ Lipnica. Veseli nas, da je zanimanja veliko in da so začetniške skupine polne nadebudnih bodočih odbojkarjev in odbojkaric. Pod okriljem OK Bled trenutno skupaj vadi več kot 100 otrok, želimo jih še več. Predvsem smo zadovoljni, da je med njimi po dolgem času veliko fantov, ki trenutno trenirajo z dekleti na vseh osnovnih šolah in enkrat tedensko samostojno na Bledu pod vodstvom Stanislava Jagodica. Naš cilj je, da bi v prihodnjih letih imeli tudi moško člansko ekipo.

Ženska članska ekipa OK Bled je letos sestavljena iz kadetske selekcije Bleda in Radovljice. Ekipa nastopa v 3. državni ligi za članice in v kadetskem tekmovanju pod okriljem OZS. Angažirali smo mednarodno priznanega trenerja Zorana Jerončiča, ki bo pomagal žensko ekipo dvigniti na višji nivo. Cilj je pridobivanje izkušenj, saj v zadnjih dveh sezonah tekem ni bilo veliko. Zoran poleg prve ekipe skrbi tudi za razvoj male odbojke ter za spremljanje in učenje mladih trenerjev. Za začetnike na Bledu pa je zadolžen Matjaž Silič, naš zelo izkušen in odlično usposobljen trener. V Radovljici imamo 3 selekcije: začetniki, mala odbojka in starejše deklice. Slednje tekmujejo v kadetski kategoriji in kategoriji starejših deklic. Za njihov napredek skrbijo trenerji Stanislav Jagodic, Gregor Miko in Aleš Kegljevič. V Lescah in Lipnici sta začetni skupini, ki ju vodita naši nekdanji aktivni odbojkarici Eva Pavlič in Hana Langus, pomaga tudi Stanislav Jagodic. Pri novi organizaciji dela nam je ključno pomoč nudil mednarodno poznan in delujoč trener Tilen Kozamernik iz Radovljice, na katerega računamo tudi v bodoče.

1/2


 

Načrt je, da v nekaj letih pridemo z žensko ekipo v 2. ligo ali še stopničko višje, v 1. B ligo. Za končni uspeh je potrebno imeti široko bazo in iz te baze dobiti kakovost. S tem nudimo številnim mladim priložnost za organizirano vadbo v športu, ki je zdrav in idealen tako za dekleta kot fante. Vadbo, ki omogoča zdrav in celovit osebni razvoj, v športu, ki bolj kot večina drugih zahteva usklajeno timsko delo. V zadnjih letih so številni najboljši slovenski odbojkarji in odbojkarice dokazale, da lahko posežejo po zvezdah kot posamezniki in tudi kot ekipe. Če nič drugega, pa je to šport, ki ga lahko kasneje rekreativno in z zadovoljstvom igrate praktično celo življenje. V OK Bled želimo odbojko na Bledu in bližnji okolici »pomladiti« in jo vrniti na nivo, kjer je že bila. Torej jo postaviti ob bok drugim slovenskim odbojkarsko najbolj uspešnim okoljem.

 

Petra Grahovac, Odbojkarski klub Bled

 

 

Oglejte si tudi