JUTRI
20°C
14°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

Projekt Semenjalnica v letu 2022

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske s sofinanciranjem Občine Bled, Občine Bohinj, Občine Gorje, Občine Jesenice, Občine Kranjska Gora, Občine Radovljica in Občine Žirovnica tudi v letu 2022 podpira vodenje in delovanje ekološko certificirane hranilnice semen Semenjalnice. Semenjalnico strokovno vodi Inštitut Ekosemena, ki je bil ustanovljen z namenom, da bi prispeval k razvoju zdravega življenjskega okolja in uravnoteženi, z naravo usklajeni družbeni rasti ter k višji ozaveščenosti posameznikov na področju trajnostnega razvoja, s poudarkom na varovanju in zaščiti okolja ter ekološki pridelavi hrane. Vrednote, za katere si inštitut prizadeva, temeljijo na etičnem odnosu do okolja, solidarnosti posameznikov, povezovanju organizacij in na znanju.

V Semenjalnici verjamemo, da so lastna kakovostna ekološka semena steber prehranske varnosti in zdravega okolja. Dejstvo je, da so stare sorte semen bistveno bolj prilagojene lokalnim razmeram. Nove raziskave kažejo, da hranilna vrednost ter vsebnost vitaminov in mineralov v pridelkih iz leta v leto pada, kar znanstveniki pripisujejo prav uporabi gensko spremenjenih in hibridnih semen.

Inštitut Ekosemena bo še naprej ekološkim pridelovalcem semen zagotavljal ustrezno svetovanje in strokovni nadzor nad pridelavo, poskrbel za hrambo, zaščito ter odkup pridelanih ekoloških semen. Izmed pridelanih semen bomo izbrali najboljša in jih naslednje leto razdelili istim kooperantom, ter ponovili postopek svetovanja, nadzora in skladiščenja. Inštitut Ekosemena bo poskrbel tudi zalaboratorijske analize semen, vodenje in spremljanje zdravstvenega varstva rastlin ter ostalo strokovno delo s kooperanti. Sodelovanje bomo ponovno vzpostavili z osnovnimi šolami ter jim ekološko semenarstvo ter ekološko pridelavo hrane predstavili na učnih vrtovih. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da korenje ne raste v trgovini ter koliko truda in časa je potrebno vložiti v proces pridelave hrane. Naš glavni namen je, da širimo zavest o strateškem pomenu starih sort semen ter pomenu ekološkega semenarstva in izobrazimo ekološke pridelovalce, kako pridelati kakovostno ekološko seme, ter poskrbimo za čim širšo razpršitev ekoloških starih sort semen. Setev dobrega semena je nenazadnje najučinkovitejši predvsem pa tudi najcenejši ukrep za uspešno pridelovanje kmetijskih rastlin. S projektom Semenjalnica skrbimo za ohranjanje semenske in genetske dediščine in s tem za oskrbo s kakovostnimi semeni tudi za prihodnje rodove.

 

Nina Kobal, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi