Bled

JUTRI
19°C
8°C
ČET.
18°C
13°C
Oceni objavo

Prejemniki Rajske ptice

Ob letošnjem občinskem prazniku bodo na osrednji slovesnosti 10. aprila ob 18. uri v Festivalni dvorani podelili častne znake.
ČASTNI ZNAK RAJSKA PTICA PREJMEJO:

 

Anica Svetina

Anica Svetina častni znak Rajska ptica prejme ob 150 letnici Rdečega križa Slovenije, za dvajsetletno delo pri tej humanitarni organizaciji, za devetnajstletno vodenje Območnega združenja ter svoj osebni jubilej.

Njeno javno delo na področju družbenih dejavnosti zajema skupaj več kot 35 let, vsa leta pa je posvečeno prostovoljstvu.  Vodenje Območnega združenja Rdečega križa Radovljica zahteva skrb za zakonitost in javnost delovanja vseh organov, ki jih zastopa in v javnosti tudi predstavlja. Njena prva skrb so prostovoljke in prostovoljci v osemnajstih krajevnih organizacijah, posebno pozornost pa posveča tudi vzgoji socialnega čuta pri mladih. Vse osnovne šole na območju sodelujejo z rdečim križem, mladi spoznavajo krvodajalstvo, bila je pobudnica vsakoletnih enodnevnih taborov za mlade člane. Za njeno prostovoljno delo ji je Občina Radovljica leta 2005 podelila medaljo. Njeno delo je opazil tudi Center za socialno delo Radovljica in jo predlagal za Prostovoljko leta. Priznanje je dobila leta 2006. Je dobitnica Zlatega znaka RKS. Je aktivna članica društva upokojencev, predvsem pa jo cenimo kot voditeljico družabnih srečanj za starejše. Je dobitnica Bronaste plakete Občine Bled in priznanja Zveze društev upokojencev Slovenije. Državni svet ji je za izjemne dosežke na področju prostovoljstva priznanje Prostovoljka leta podelil leta 2009. Je prejemnica Bronastega znaka Civilne zaščite.

 

LEON LIČOF

Leon Ličof je soustanovitelj in neumorni organizator festivala etno glasbe Okarina Bled. V četrt stoletja je blejske poletne večere popestril s preko dvesto petdeset koncerti z nastopajočimi več kot sto narodnosti, na katerih je uživalo več kot pol milijona ljudi. Med izvajalci je bilo veliko vrhunskih etno glasbenikov z vsega sveta. Poslušali smo zvoke naše nekdanje skupne države, glasbo vseh sosednjih držav, glasbo avstralskih domorodcev, melodije iz Polinezije, afriške obredne pesmi in plese, psalme in molitve tibetanskih menihov, irske poskočnice, skrivnostno mongolsko khoom petje in napeve iz saharske puščave. Od Ferskih otokov do Južne Afrike in okoli sveta, od Sibirije do Argentine ter Madagaskarja. Glasba svetov prinaša v naše okolje duhovna sporočila drugih narodov. Z njihovim petjem si razširjamo obzorja in krepimo narodnostno zavest. Četrt stoletja obstoja festival Okarina pod umetniškim vodstvom in organizacijo Lea Ličofa in ob sponzorstvu Zavoda za kulturo ostaja nepogrešljiv del poletja na Bledu.


DO RE MI

 

GLASBENI CENTER DO RE MI IN KULTURNO DRUŠTVO DO RE MI

 

Glasbeni center DO RE MI je zasebni zavod za vzgojo in izobraževanje na področju glasbe, ki deluje že več kot deset let. Je zavod z javno veljavnim vzgojno-izobraževalnim programom, ki ga je v slovenski prostor uvedel Glasbeni center Edgar Willems in je osnovan na njegovih pedagoških načelih. Center sodeluje v mednarodnem projektu Orkester 100 mladih, kjer sodelujejo mladi glasbeniki iz Srbije, Italije, Makedonije in Slovenije. Orkester se vsako leto predstavi v eni izmed držav članic.

Kulturno društvo DO RE MI združuje pevske zbore, mladinski je dosegel Zlato priznanje na državnem tekmovanju v Zagorju, lani je nastopil na reviji otroških in mladinskih zborov in dosegel državni nivo, nastopil pa je tudi na EXPU v Milanu. Pod okriljem društva deluje tudi skupina Čudoviti um, v katero so vključeni otroci s posebnimi potrebami, predvsem otroci z avtizmom. Deset let nazaj je Nuša Piber sprejela prvega, danes jih je že več kot deset. Skupina se vsako leto udeleži festivala za otroke s posebnimi potrebami Igraj se z mano, sodeluje na prireditvah ob dnevu zavedanja o avtizmu, lani so nastopili na reviji Otroci otrokom. Njihov zadnji projekt je Fantom iz opere.

 

 

 

Oglejte si tudi