Bled

DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Osrednja vaja Slovenske vojske Premik 2013

Ljubljana -  Skladno z načrtovanimi usposabljanji za leto 2013 bo Slovenska vojska (SV) med 27. majem in 7. junijem izvedla osrednjo vajo Premik 2013, ki bo potekala na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije.

Na vaji, ki jo vodi 1. brigada SV, bo sodelovalo več kot 400 pripadnic in pripadnikov, vaja pa je sestavljena iz treh sklopov.

V prvem sklopu vaje bo SV preverila zmogljivosti 1. brigade po preoblikovanju taktične ravni poveljevanja. V drugem sklopu vaje bo SV preverila doseganje končnih operativnih zmogljivosti čet 10. pehotnega polka SV. Aktivnosti bodo potekale na območju notranjskega Krasa, in sicer v okolici  Kostanjevice na Krasu, Komna, v krajih severovzhodno od Sežane in vzhodno od Divače. Pripadniki 10. pehotnega polka bodo naloge izvajali tudi na zemljiščih, ki niso v lasti Slovenske vojske in so bila skladno z zakonodajo vpoklicana v uporabo. Aktivnosti se bodo izvajale na javnih cestah oziroma na utrjenih gozdnih poteh, pri čemer bodo za okolico v pretežni meri nemoteče. V skladu z zakonodajo bo SV morebitne poškodbe na teh zemljiščih po koncu vaje sanirala.

V tretjem sklopu vaje pa bo med 2. in 7. junijem potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2013, na vaji pa bo SV v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Na vaji bo poleg pripadnikov SV sodelovalo tudi okoli 50 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil, urjenje postopkov usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja pa bo podpiralo 18 zračnih plovil. Poleg plovil SV bodo na tej vaji sodelovala še zračna plovila ameriške, avstrijske, italijanske in madžarske vojske. Aktivnosti v zračnem prostoru bodo potekala v tednu med 3. in 7. junijem, predvidoma med 11. in 23. uro in s časovnimi presledki. Plovila bodo letela na višini med 100 (nad vadiščem Poček) in 6000 metri, po vnaprej določenih zračnih conah, s krajšimi varnostnimi zaporami nekaterih con okoli vadišča Poček.

Usposabljanje usmerjevalcev zračne podpore bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču SV Postojna, kjer bodo letala Pilatus SV izvajala tudi bojno streljanje na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Vrhovega pri Sevnici ter na širšem območju Soriške Planine pa bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje, so sporočili s SV.

 


 


Oglejte si tudi