DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Omejevanje populacije zebraste školjke v Blejskem jezeru.

Bled - Potapljači, člani DPD Bled, smo ob koncu poletja 2012 opazili, da se po jezeru širi nova školjka – prve primerke je mag. Špela Remec Rekar zaznala že leta 2009. Šlo je za invazivno tujerodno školjko potujočo trikotničarko, oziroma znanstveno - Dreisseno Polymorpho, ki smo jo prvič opazili že leta 2010. O našem odkritju širjenja te školjke smo takoj obvestili pristojne organe in se, ker nam je podvodni svet Blejskega jezera neke vrste drugi dom in smo nanj prav vsi tudi čustveno navezani, odločili, da v svojem prostem času pričnemo s pregledom jezera, določanjem žarišč in odstranjevanjem školjk.

 

Do decembra 2012 je ekipa dvanajstih potapljačev pregledala jezero. Ugotovitve s približno 100 ur potopov smo zabeležili in ob pomoči mag. Špele Remec Rekar in ARSO shranili v bazo podatkov o širitvi invazivne školjke.

 

V najhladnejšem času leta smo zaradi varnosti prekinili delo, a že konec lanskega februarja, takoj po stalitvi ledu nadaljevali z nadzorom in odstranjevanjem školjk.Glavni razlog za to hitenje je bilo dejstvo, da se školjka ne razmnožuje pri temperaturi vode nižji od 12 C, zato je odstranjevanje v tem času najbolj učinkovito. Do aprila, ko se je temperatura vode dvignila nad 12 C, smo v 120 urah potopov opravili čiščenje na polovici obalnega področja jezera, do globine 8m. Školjke smo odstranili v največji možni meri, vendar ne v celoti. Ena od največjih ovir pri tem je bila slaba vidljivost v vodi, ki jo je ob dvigu vodne temperature povzročil intenziven razvoj cianobakterij.

 

Pred poletjem in pričetkom kopalne sezone smo izvedli veliko čistilno akcijo, na kateri je sodelovalo 80 potapljačev iz vse Slovenije. Prvič v zgodovini teh tradicionalnih čistilnih akcij smo glavno pozornost posvetili školjkam in ne smetem.

 

Do pričetka kopalne sezone smo potapljači DPD Bled v skupno 320 urah potopov pregledali celoten obalni pas Blejskega jezera do globine 8m in odstranili približno ¾  vseh invazivnih školjk. Čez poletje smo zaradi varnosti številnih kopalcev in drugih rekreativnih uporabnikov jezerske vode opravljali nadzor in odstranjevanje školjk le v večernem in nočnem času ob pomoči svetilk.

 

Po vročem poletju smo sredi septembra ponovno pričeli s pregledi nahajališč invazivnih školjk. Odlična vidljivost v jezeru je olajšala delo in omogočila lažje in bolj učinkovito odstranjevanje. Konec septembra smo se vključili tudi v mednarodno čistilno akcijo voda pod okriljem GUWAA, ki je potekala po številnih lokacijah po svetu. Poleg odstranjevanja smeti smo večji poudarek dali tudi na odstranjevanje invazivne školjke. Tako nam je do začetka decembra 2013 uspelo opraviti ponoven pregled celotnega obalnega pasu Blejskega jezera.


Tujerodna potujoča trikotničarka, foto: Jure Žvan.

 

Novo pridobljene podatke smo primerjali s prejšnjim popisom populacije in ugotovili, da se je na očiščenih mestih število odraslih, s prostim očesom vidnih školjk, zmanjšalo v primerjavi s prejšnjim stanjem.

 

Vsi zbrani podatki kažejo na to, da je omejevanje širjenja invazivne školjke v Blejskem jezeru z ročnim odstranjevanjem možno in prinaša rezultate, ki nam dajejo optimizem, da je možno invazivno zebrasto školjko obvladovati v tolikšni meri, da ne bi imela bistvenega vpliva na ekosistem Blejskega jezera, njegove obiskovalce in uporabnike.

DPD Bled

Oglejte si tudi