Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
-1°C
-2°C
JUTRI
2°C
-4°C
3867

Odstranimo ambrozijo!

Ker se bliža čas cvetenja pelinolistne ambrozije, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč na obvezno zatiranje ambrozije, zlasti preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen.

 

Kljub izvedenim številnim aktivnostim za ozaveščanje ljudi o tej problematiki se vsi imetniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za pravočasno odstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču.

 

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so se zato v letu 2018 na podlagi različnih pobud odločili za izvedbo širše akcije obveščanja o obveznem zatiranju pelinolistne ambrozije. Pripravili so zloženko in plakat, ki vsebujeta osnovne informacije in opozorila o pelinolistni ambroziji, in jih posredovali določenim ciljnim skupinam po Sloveniji.


Odstranitev ambrozije je potrebno opraviti čimprej, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico. Ker je rastlina alergena, pri odstranjevanju le te uporabljamo zaščitne rokavice, v času cvetenja pa tudi zaščitno masko.

Med glavne načine odstranjevanja ambrozije sodi mehanično odstranjevanje v obliki puljenja oz. večkratne košnje na način, da rastlina ne razvije cvetov in semen. Rastlina se v primeru, če je ne odstranimo skupaj s koreninami, hitro obraste, zato je potrebno postopek večkrat ponoviti. Semena v zemlji lahko klijejo postopoma, tako da je nahajališče ambrozije potrebno preverjati do konca rastne dobe in tudi v naslednjih letih, saj je seme v zemlji lahko kalivo tudi do 40 let. Odstranjene rastline, ki še ne cvetijo ali semenijo, lahko odložimo med mešane/biološke odpadke, na kompost ali posušimo in sežgemo na dovoljen in varen način. Cvetočih rastlin in rastlin z razvitimi semeni ne odlagamo na kompost!

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij