Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
30°C
14°C
JUTRI
32°C
13°C

TURISTIČNO DRUŠTVO BLED JE AKTIVNO ZAKORAKALO V POMLAD

Letošnje pomladne aktivnosti smo v luči sproščanja ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa začeli precej bolj optimistično kot prejšnji dve.

Konec marca smo se člani ponovno zbrali na občnem zboru, ki je potrdil poročilo o delu in finančno poročilo in sprejel program dela in finančni plan za leti 2022 in 2023.

Skupaj s Turističnim društvom Bohinjska Bela smo v Domu krajanov na Bohinjski Beli organizirali delavnico velikonočnih butar, beganc, ki so se je s svojimi starši udeležili tudi najmlajši. Z blejsko beganco smo letos sodelovali tudi na velikonočni razstavi  v Železnikih in v Budnarjevi hiši v Palovčah pri Kamniku. Po besedah organizatorjev je požela posebno zanimanje, saj je edina, ki je izdelana pretežno iz brinja.

Teden kasneje smo izvedli našo tradicionalno delavnico krašenja pirhov. Odziv naših članic je bil velik in udeležba prav tako. Izdelovali smo pirhe v tehniki »decoupage« in pod vodstvom mentorice Mete Kenda so nastali čudoviti izdelki, ki smo jih, letos prvič, postavili na ogled. Razstavo smo v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom postavili v Infocentru Triglavska roža Bled. Razstavljeni so bili čudoviti pirhi Mete Kenda in tudi pirhi z letošnje delavnice, ki so jih izdelale naše članice, udeleženke delavnice. Z namenom obujanja starih običajev smo na velikonočno soboto pripravili »pirhanje«, stare igre s pirhi – valjanje in sekanje pirhov in tako imenovano »štrucanje«, ki se jih vsi še prav dobro spomnimo iz otroških let. Zabavali so se tako najmlajši kot tudi malo manj mladi. Ob tem gre posebna zahvala blejskim hotelom Sava, Astoria, Triglav, Bled Rose in Ribno, ki so za ta dogodek pobarvali skoraj 200 pirhov.   

Po dvakratni prestavitvi zaradi slabega vremena smo v tednu pred Veliko nočjo uspeli izpeljati tudi čistilno akcijo na Ojstrici in Mali ter Veliki Osojnici. Pograbili smo listje z vseh poti in pobrali smeti, ki pa jih ni bilo veliko. Glede na to, da gre za eno najbolj obiskanih točk na Bledu, je to še toliko bolj razveseljivo.

Na poti na Malo Osojnico smo letos financirali zamenjavo dotrajanega dela ograje z jeklenico, na  Veliki Osojnici pa je bilo za lažji dostop do razgledišča narejenih nekaj stopnic. Dela so opravili strokovnjaki Planinskega društva Jesenice, vse to pa po ogledu stanja, ki ga redno izvajamo in po dogovoru s Turizmom Bled. 

Že tradicionalno se konec aprila zgodi tudi naš »Cvetlični dan«. Tudi letos smo vsem našim članom s plačano članarino za letošnje leto podarili po tri sadike balkonskega cvetja. S tem želimo vzpodbuditi občane k ureditvi svojih balkonov in vrtov ter okolice hiš in je tudi nekakšna najava naše poletne akcije Moja dežela lepa in gostoljubna, ko komisija TD Bled na dolgo in na široko pregleda Bled in poišče tiste, ki se za izgled okolice svojega doma najbolj potrudijo. Z enakim namenom smo organizirali tudi predavanje o trendih balkonskih zasaditev, ki je bilo združeno z delavnico, na kateri so udeleženci posadili vsak svoje cvetlično korito in ga odnesli domov.

Pomladno obdobje smo zaključili s prav tako tradicionalno strokovno ekskurzijo, ki nas je letos popeljala po Dolenjski, kjer smo si ogledali lepote Kostanjevice na Krki in obiskali grad Rajhenburg, nato pa smo prečkali Savo in se podali na Bizeljsko, kjer smo si ogledali repnico Najger in poskusili njihova vina. Dan smo zaključili s poznim kosilom v bližnji gostilni in se dobre volje in polni vtisov v večernih urah vrnili domov.

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi