Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
8°C
Oceni objavo

SLOVO OD POLETJA – POZDRAV JESENI

Čas neizmerno hitro beži, z njim tudi načrtovani dogodki, ki jih včasih lahko prekrižajo višje sile. A v Kulturno umetniškem društvu Zasip nekako preskakujemo ovire, ki nam jih sile zagodejo in s pozitivnim pogledom ter starodavnim rekom “da za dežjem posije sonce”, nadaljujemo svoje aktivnosti. Zadnji poletni mesec smo bili res aktivni v vseh sekcijah društva. Uspešno smo izpeljali slikarsko-likovno razstavo petih ustvarjalcev, razstavo ročnih del naših pridnih vezilj, predstavili izid nove monografije “Od čopiča do not” in nastope obeh naših vokalnih skupin kot tudi z gostoma – vrhunskim virtuozom Otom Vrhovnikom in njegovo hčerjo Dunjo ter ni pozabiti naše lokalne pesnice Katje Kos. Vse dni ob prigrizkih in dobrotah pripravljenih v Aktivu žena Prgarije,ki poskrbele, da so bile mize vsak dan založene.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je ob koncu poletja podelil našim članom tri priznanja, in sicer: Cirilu Kraigherju najvišje priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti na področju likovne  dejavnosti: ČASTNO ZNAČKO Antona Ažbeta za več kot 30 let delovanja; Dragici M.Sternad Kenda MAROLTOVO BRONASTO ZNAČKO za popis dediščine kraja in okolice v zadnjh 5 letih in njena avtorska dela: Zbornik ob 95-letnici Kje so tiste stezice; Katarine - ko spomini oživijo; Oktet LIP Bled – s pesmijo skozi čas s priloženo CD; Črna umetnost – skozi čas in po poteh mojstra Janeza Rozmana ter Družina Kraigher – od čopiča do not ter pesnici Katji Kos SPLOŠNO BRONASTO ZNAČKO za več kot 5 let udejstvovanja in za avtorske pesmi ter otroške pravljice, ki jih predstavlja na prireditvah, knjižnicah.
Zaključek poletja in s pozdravom jeseni zaključujemo že tradicionalno z gostiteljem Jučkom na Homu ob druženju in prepevanju dalmatinskih, starogradskih ter slovenskih pesmi z Milanom Koprivcem. Načrtov za jeseni je še kar nekaj, saj se bomo v Medgeneracijskem centru Vezenine kot v Domu krajanov Zasip posvetili mlajši generaciji s kuharskimi in likovnimi delavnicami. Sodelovali bomo na podelitvi certifikatov Blejskega lokalnega izbora, nekaj dni tudi malo za šalo in malo za res v resničnostnem kuharskem šovu “Večerja za 5: na deželi”, ki jo bo iz gorenjske regije – našega Bleda z okolico – predvajal Planet TV.

V nastajanju je dvojezična kuharska knjiga z recepti iz sveta Prgarije in seveda čakali bomo na
nastope naših vokalnih skupin, ki bodo gostovale zunaj našega kraja.

In naj zaključim s prispevkom, ki ga je ob vsem dogajanju v Sloveniji posvetila Katja Kos vsem domačinom Zasipa, gostom ter prizadetim ob naravni nesreči, ki je uničila toliko domov.
“Vsakemu od nas, ki živimo na vasi, predstavlja domača hiša dom, to je tisto varno zavetje,
kamor se vedno vračamo. Pomislimo na tiste, ki so bili prizadeti v poplavah in se z vsakim dnem bolj zavedajo izgube in
spopadajo s težko resničnostjo. Potrebujejo pogum in podporo.
Saj vendar upanje ostaja, upanje vedno zadnje umre, pa če bo treba vse od kraja, skupaj zmogli bomo vse!” je zaključila.

HVALA VSEM IN VSAKEMU POSEBEJ V KRAJU, VSEM DRUŠTVOM, ki ste sooblikovali praznovanje 50-letnice Krajevne skupnosti Zasip ter PRIJAZNO, BARVITO JESEN ŽELIMO!
PREDSEDNICA KUD ZASIP
mag. Dragica M.Sternad Kenda

gica M.Sternad Kenda

Oglejte si tudi