Oceni objavo

Jesenski izlet članov TD Bled

Teče že šestnajsto leto, odkar Turistično društvo Bled za svoje člane v jesenskem času organizira večdnevni izlet za svoje člane. V vseh teh letih smo obiskali že vse naše sosednje države, nekatere večkrat, poleg tega pa še Češko, Slovaško, Srbijo, Bosno, Francijo, Švico, Liechtenstein, San Marino in Nemčijo.

Letošnji izlet nas je v zadnjih septembrskih dneh odpeljal na Donavo in kraje ob njej. Sončna stran Alp je bila tokrat deževna, ko smo jo zapuščali, vendar je dež na srečo ostal tam. Že na našem prvem postanku, v mestu Gmunden ob jezeru Traun, nas je pozdravilo sonce, suho vreme pa nas je spremljalo prav do konca naše poti. Sprehodili smo se po mestu in obiskali grad Ort, ki se nahaja na majhnem otočku na jezeru. Nato smo našo pot nadaljevali v Nemčijo in se ustavili v mestu Passau. Kraj na meji med Nemčijo in Avstrijo je močno povezan s številko tri! Tri reke, Donava, Inn in Ilz pritečejo s treh strani in se stekajo v eno, Donavo. Passau leži med tremi evropskimi državami, Nemčijo, Češko in Avstrijo, nad mestom pa dominirajo trije zvoniki mogočnih katedral. Sprehodili smo se med mestnimi baročnimi stavbami, mimo katedral in preko mestnih trgov vse do mogočne katedrale sv. Štefana.

Drugi dan smo se  vkrcali na ladjo in nato po lepi modri Donavi odpluli v Linz. Mini križarjenje nas je nagradilo s čudovitimi razgledi na naravo, gradove, samostane in mesteca ob reki Donavi. Sledil je ogled mesta Linz, ki ga lahko opišemo kot privlačno mesto na obeh bregovih Donave, in je glavno mesto dežele Zgornje Avstrije. Središče mesta nas je očaralo s svojimi renesančnimi zgradbami. Ogledali smo si mestno in deželno hišo, cerkev Sv. Martina in katedralo ter glavni trg, seveda pa smo poskusili tudi glavno kulinarično znamenitost, slastno linško torto. Pot smo nadaljevali proti bližnjemu samostanu Kremsmünster, kjer smo se na kratko ustavili in si ga ogledali od zunaj, nato pa smo se odpravili proti domu, kamor smo prispeli v poznih večernih urah in kjer je še vedno deževalo.

Oglejte si tudi