Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ZASIP NA IZLETU V ARBORETUMU IN KAMNIKU

Zaradi razumevanja Občine Bled smo se zlata generacija Zasipa 17. 4. 2024 lahko odpravili na izlet.

V Arboretumu nas je pričakalo morje tulipanov čudovitih barv in oblik. Občudovali smo lahko v prekrasne barve odeta pomladi cvetoča drevesa in veličino starih različnih sort dreves.


V oči so nas zbodli s svojimi kričečimi barvami iz reciklirane plastike narejene živali, ki so del razstave znanega belgijskega in drugih 20 znanih umetnikov sodobne umetnosti iz šestih držav.

Z njimi nas avtorji opominjajo na krhkost našega planeta, ki ga s plastiko uničujemo.


Nato pa smo se podali še v mesto Kamnik znano po obrtnikih. Na Malem gradu so kovali celo zlatnike. No mi zlatnikov nismo našli odprl pa se nm je lep pogled na mesto Kamnik. Poznana  je legenda o skopuški grofici Veroniki, ki bratom, ki so gradili cerkev ni želela dati niti „en vinar za prazno delo, raje se spremenim v kačo“ no in tako še danes pod gradom čuva svoje zlatnike. Zaradi njene varčnosti jo imajo verjetno Kamničani   v svojem grbu.

Nadvse dobrovoljen pater Ciril pa nas je popeljal v frančiškansko knjižnico, kjer hranijo več kot 10.000 knjig in zvezkov. Zbirka sega v obdobje od 1556 do 1728 leta. Med deli so zastopana dela matematikov, fizikov, pravnikov, zdravnikov ter dela s področja teologije. Eno največjih vrednosti knjižnice predstavlja Dalmatinov prevod biblije iz leta 1556, ki ena izmed redkih vsebuje tudi Dalmatinov predgovor. Posebno redek tisk je Pentatevh – pet Mojzesovih knjig – ki predstavljajo temelj Svetega pisma. Znanih je samo šet izvodov tega dela


Seveda pa brez ogleda del našega mojstra Plečnika tudi ni šlo. Na glavnem trgu smo si ogledali prenovljeno fasado na stavbi. Veličastno njegovo delo pa je kapela Božjega groba pri frančiškanih.

S polnimi trebuščki ob vicih naše Stanke smo se vrnili v odtajan Zasip.


Oglejte si tudi