Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Za dušo in srce – sezonski rastlinski recepti za vse generacije

Od kroničnega atopijskega dermatitisa do moje prve kuharske knjige Za dušo in srce.

Vedno sem bila zdrav otrok, polna energije in idej. V srednji šoli sem se za dober začetek novega obdobja zredila za 10 kg, kar me je hudo potrlo. Moja reakcija na to je bila klasično najstniška in zelo neprimerna: nehala sem jesti. Na srečo sem takrat redno trenirala sodobni ples; ko sem na enem od treningov od vrtoglavice skoraj omedlela, sem vedela, da je čas, da neham s tem nesmislom. Začela sem spet jesti, a je nisem odnesla brez posledic.

Od stresa, ki ga je povzročilo pomanjkanje hranjenja, sem dobila hude izpuščanje po hrbtnih straneh dlani, prstih, okoli oči in ust, ob hujših izbruhih pa tudi po vratu, rokah, trebuhu in nogah. Lahko si predstavljate, da je bila to za 16-letnico mučna izkušnja.

Ker mi dermatologi niso znali pomagati drugače, kot da so zatirali simptome kroničnega atopijskega dermatitisa (z njim naj bi po njihovem mnenju živela do konca življenja), sem se zdravljenja vzroka lotila sama. Za začetek sem spremenila prehrano, vpeljala v prehrano več polnovrednih živil in začela kuhati sama zase. Tekom let, ki so sledila, sem odkrila veliko ljubezen do kuhanja in preizkusila morje različnih diet. Pri 22 letih sem pristala na rastlinski prehrani, ki mi je pomagala dokončno opraviti z izpuščaji. Zdaj moje roke ne izgledajo več, kot da imam na njih sveže opekline, hura!

Zaradi moje izkušnje z izpuščaji sem se odločila, da bom delila svojo zgodbo in pomagala ljudem, da si tudi drugi lahko izboljšajo zdravje in življenje. Leta 2019 sem začela redno objavljati recepte na blogu Little Kitchen Vibes, kar me je vodilo do tega, da sem leta 2021 hobi spremenila v službo. Ker vem, da naša prehrana igra ogromno vlogo pri našem zdravju, sem se odločila izdati knjigo z naslovom Za dušo in srce. Recepti v knjigi so namenjeni temu, da ljudem približajo hrano, ki je mene  in še marsikoga drugega  rešila neozdravljive bolezni. Recepti so tako dobri, da pobožajo dušo in tako zdravi, da ščitijo srce oz. telo.

V knjigi Za dušo in srce najdete 52 sezonskih rastlinskih receptov, polnih okusa in domačnosti. Razdeljeni so v štiri poglavja po letnih časih, saj je lokalna sezonska hrana za našo dobrobit izjemnega pomena. S sezonskostjo se povežemo z naravo okoli nas, tako da nas knjiga navdihuje, da se obrnemo k lokalnim sezonskim pridelkom, se povežemo z lokalno skupnostjo in se preko hrane zbližamo z ljudmi okrog nas. V knjigi so recepti za vse – mlade in manj mlade; tiste, ki se že prehranjujete rastlinsko, in tiste, ki imate radi domače okuse, za tiste, ki raje kuhate sami, in za tiste, ki radi kuhate v družbi. V knjigi Za dušo in srce so recepti za celo družino ali le eno osebo. Vsak v knjigi najde nekaj zase.

Ker vem, da je druženje v živo nekaj drugega kot branje besed s papirja, sem se odločila, da s pomočjo Zavoda Aspekt organiziram dogodek ob izidu moje knjige Za dušo in srce. 20. maja se bomo ob 14. uri dobili v Tavči kuhni, kjer bom ob spremljavi kulturnega programa predstavila svojo knjigo. Jedli bomo in pili, se družili in se imeli fino vse do večera, ko bomo z žrebanjem nagrajencev nagradne igre zaključili dan. Vabljeni, da se nam pridružite vsaj za en del dneva in poskusite kako jed iz knjige.

Na dogodku boste lahko knjigo prelistali in kupili. Če vam ne uspe priti v živo, pa si knjige vseeno želite, lahko knjigo že zdaj naročite preko spletne strani www.littlekitchenvibes.com.

 

Vita Vybihal, avtorica knjige

Oglejte si tudi