Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
8°C
Oceni objavo

Prometni koncept občine

Občina Bled je v letu 2012 pridobila dolgoročni koncept razvoja prometa. Med drugim je bil dlje časa tudi javno razgrnjen. Nujnih 5 ukrepov za izboljšanje prometne situacije je:

1.       izgradnja obeh obvoznic oz. razbremenilnih cest,

2.       rekonstrukcija dotrajanih občinskih cest,

3.       izgradnja pločnikov in kolesarskih poti,

4.       umik mirujočega prometa na obrobje,

5.       umirjanje prometa skozi naselja.

 

Slednje (točka 5) v nadaljevanju pomeni naslednje kratkoročne ukrepe do izboljšanja situacije:

-          V naseljih sicer velja splošna omejitev hitrosti 50 km/h.

-          V strnjenih naseljih z zgoščeno pozidavo, neposrednimi izvozi z dvorišč na cesto, ki pogosto nimajo zagotovljenega niti obračanja na lastni parceli se uvaja OBMOČJA UMIRJENE HITROSTI – CONA 30.

-          Na območju vaških jeder, trgov, šol, vrtcev in še bolj strnjenih naseljih (med večstanovanjskimi objekti) ali stranskih ulic se predvsem na prošnjo stanovalcev uvaja OBMOČJA UMIRJENEGA PROMETA (moder znak z omejitvijo 10 km/h). Ta območja v prvi vrsti pomenijo absolutno prednost pešcev, povečini otrok, pred vozili.

-          Izven naselij sicer velja splošna omejitev hitrosti 90 km/h.

-          Na občinskih cestah v Občini Bled so zaradi večinoma slabega stanja cestišč brez pločnikov in kolesarskih stez te omejitve praviloma znižane na 70 ali 60 km/h.

-          Poleg omejitev hitrosti se kot kratkoročni ukrepi izvajajo še namestitve hitrostnih ovir, izvedba različnih tlakov in urejanje cestnih prehodov.

 

Seveda si vsi želimo dolgoročnih ukrepov kot je prenova in razširitev cestišč, izgradnja kolesarskih in pešpoti. To se odvija po določenih prioritetah, ki so bile predstavljene KS. Samo v občinsko cestno omrežje bi občina morala vložiti 20 mil. €, letno pa imamo za ceste na voljo od 1-1,5 mil €. Zato bo potrebno predvsem veliko strpnosti, razumevanja in upoštevanje želja vseh udeležencev v prometu.

 

Občinska uprava Občine Bled

 

 

Oglejte si tudi