Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Pobuda za kategorizacijo Severne razbremenilne ceste

POBUDA

Severna razbremenilna cesta (SRC) od odcepa z regionalno cesto prvega reda R1-209/1088 Lesce – Bled (Ljubljanska cesta) do priključka na regionalno cesto tretjega reda R3-634/1094 Bled – Gorje na Rečici je zgrajena in odprta za promet.

Na podlagi 43. člena Zakona o cestah (ZCes-1) UL RS 109/10, 48/12, 36/14, 46/15 in 10/18; (v nadaljevanju Zakon) - poglavje Kategorizacija državnih cest; 3. odstavek: » spremembe kategorije državne ceste ali nadomeščenih delov teh cest in prenose občinskih cest med državne ceste lahko predlagata minister, pristojen za promet in župan….« in 4. odstavka citiranega člena: »…. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, lahko vlada javne države ceste, ki se opustijo kot državne ceste in nadomeščene dele državne ceste s sklepom prenese med občinske ceste zaradi novozgrajenih ali rekonstruiranih delov državne ceste.«, na podlagi 14. člena Uredbe o merilih za kategorizacijo javnih cest (UL RS 49/97, 113/09, (v nadaljevanju Uredba)- poglavje Kategorizacija vzporednih daljinskih cest; 2. odstavek: »Po zgraditvi državne – obvozne ceste mimo naselja se njen odsek skozi naselje prekategorizira v občinsko cesto.« in na podlagi 2. člena Pravilnika o načinu označevanja javnih cest in o evidencah o javnih cestah in objektov na njih (UL RS 49/97 in 02/04) v nadaljevanju »Pravilnik«, - poglavje Način označevanja javnih cest; 1. odstavek: » javne ceste se označi z evidenčno številko….« in 2. odstavek: » Evidenčna številka javne ceste se določi v aktu o njeni kategoriji….« in na podlagi 4. člena / 4. odstavek istega pravilnika; - poglavje Določitev in označitev stacionaže cestnih odsekov; - »stacionaža …… mora biti na terenu označena s predpisanim stacionažnim znakom….«

PREDLAGAM

da Občina Bled od upravljalca ceste takoj zahteva:

- da po protokolu iz 2. odstavka 2. člena Pravilnika, določi vrsto ceste, funkcijo in kategorijo novozgrajene razbremenilne ceste,

- da se na podlagi 1. odstavka 2. člena Pravilnika novi cesti določi evidenčna številka,

- da se na podlagi 4. odstavka 4. člena Pravilnika cesti na terenu označi stacionaža ceste in

- da župan Občine Bled, po ureditvi, zakonsko predpisanih postopkov, takoj oziroma čimprej, od lastnika in upravljalca državne ceste, na osnovi Zakona in Uredbe, zahteva uvedbo postopka za prekategorizacijo odseka državne ceste, ki jo je nadomestila novozgrajena razbremenilna cesta, v občinsko cesto ustrezne kategorije (zbirna lokalna cesta - LZ ali krajevna cesta – LK ali kaj drugega).

 

UTEMELJITEV:

Zakonodajalec je predpisal postopek kategorizacije javnih državnih cest in občinskih cest, predpisan je tudi postopek označevanja novih cestnih odsekov v skladu z Merili o kategorizacijo cest, predpisan je tudi način in postopek prekategorizacije državnih cest v občinsko cesto v primeru, ko je zgrajen nov odsek državne ceste, ki nadomesti del ceste ali odsek državne ceste skozi naselje.

Nadomestna severna razbremenilna cesta (SRC) je že več mesecev v uporabi in glede na dejstvo, da država svojega dela še ni opravila v celoti menim, da je župan dolžan, na te pomanjkljivosti opozoriti upravljalca in lastnika ceste, (po Zakonu mora biti imenovan še preden je cesta odprta za promet) in sam dati pobudo, da se predpisani postopki izvedejo v celoti.

Državljani in občani, imamo pravico vedeti, katero vrsto ceste smo dobili, kakšna je funkcija nove ceste in kakšna kategorija ji je dodeljena tudi zato, da lahko na licu mesta preverimo skladnost izvedenih del z načrtovanimi.

Po zgraditvi SRC in po njenem odprtju za promet so nedvomno izpolnjeni vsi zakonski pogoji, za prenos lastništva in za prekategorizacijo dela državne ceste v občinsko cesto zato predlagam, da župan takoj ali čimprej pozove lastnika, da odpravi pomanjkljivosti v zvezi s tem.

ZAKAJ MENIM, DA JE POBUDA UPRAVIČENA:

Neznosen letni promet, ki vsako sezono pripelje do prometnega kolapsa v centru Bleda je sam po sebi zadosten razlog za pobudo. Enako pomemben razlog pa se mi zdi, da bi bilo razumno, če ne celo nujno, da Občina dobi v upravljanje vsaj tisti del javne ceste skozi naselje, ki je že nadomeščen z novo obvozno ali razbremenilno državno cesto in po njej uredi promet tako, da ne bo po nepotrebnem bremenil domačinov in gostov, ki so se znašli na Bledu na območju dela Ljubljanske ceste, na Prešernovi ulici in priključnih cestah, ki gravitirajo nanju.

Zakonodajalec ni predpisal števila razbremenilnih ali obvoznih cest, ki bi bile predpisane za izvedbo tega postopka, zato najbrž smemo pričakovati, da za uvedbo postopka zadošča že zgrajen odsek SRC, saj ta odsek izpolnjuje tudi drugi pogoj, predpisan za ta postopek, pogoj, ki določa, da je z novo cesto sklenjen prometni režim enakovrednih cest. SRC to funkcijo, povezavo dveh državnih regionalnih cest, menda izpolnjuje v celoti. (Seveda obstaja tudi kanček dvoma o tem, dokler vse skupaj ne bo preverjeno s še vedno manjkajočo cestno signalizacijo).

Emil Brence 

Oglejte si tudi