Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Natečaj za ureditev Jezerske promenade

Občina Bled je skupaj s Savo turizmom in v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor januarja objavila anonimni javni natečaj za izbor strokovno najprimernejše rešitve za ureditev Jezerske promenade na Bledu. V projektni nalogi so določili, da mora zasnova promenade slediti s podrobnim načrtom zasnovani prenovi večplastnega območja kulturne dediščine Bleda, območja z velikim simbolnim pomenom ter nacionalno in mednarodno prepoznavnostjo. Cilj je oblikovati promenado kot celovito prostorsko potezo, ki bo ob upoštevanju vseh potencialov (značilnosti in kakovosti prostora) postala osrednja mestna površina, namenjena prvenstveno pešcem, ter dvignila kakovost in prepoznavnost prostora. Predmet natečaja so bile ureditve utrjenih površin, opredelitev stikov z robovi lastniških parcel, zasaditve, fasade nekaterih objektov, gostinski vrtovi, urbana oprema in pomožni objekti ter osvetlitev. V natečajni ekipi je bilo zaželeno sodelovanje arhitekturne, krajinsko arhitekturne in oblikovalske stroke.

Ocenjevalna komisija je v obravnavo prejela 11 elaboratov, med katerimi nobeden ni bil dovolj prepričljiv, da bi lahko enotno podelili prvo nagrado. Zato je komisija podelila tri enakovredne druge nagrade, nagrajenci pa bodo pozvani k dopolnitvi svojih elaboratov. Med dopolnjenimi tremi rešitvami bo nato izbrana najustreznejša predvidoma do septembra. Poleg treh nagrad je komisija podelila še dve priznanji. Nagrajeni elaborati so bili odprti, zato so avtorji znani, medtem ko avtorstvo šestih nenagrajenih elaboratov ostaja anonimno. Vsi elaborati so na ogled do 5. junija v preddverju Festivalne dvorane oziroma razstavljeni na plakatih vidni tudi z zunanje strani.

Po najboljših napovedih bi občina z urejanjem Jezerske promenade skupaj s Savo Turizmom v osrednjem delu med Hotelom Park, Kazino in Ljubljansko cesto lahko pričela že v letu 2017.

 

Matjaž Berčon

 

 

Prejemniki 2. enakovredne nagrade

Avtorska skupina MX-SI

Olga Bombač, mag.inž.arh.

mag. Monica Juvera Jimenez, u.d.i.a.

mag. Boris Bežan, u.d.i.a.

Avtorska skupina ATELIER arhitekti

prof. Jurij Kobe, u.d.i.a.

Nataša Blažko, mag.inž.arh.

Maja Kovačič, mag.inž.arh.

Tanja Paulin, mag.inž.arh.

Peter Plantan, u.d.i.a.

Urša Podlipnik, u.d.i.a.

Ina Radšel, mag.inž.arh.

Iztok Kavčič, u.d.i.ka.

Avtorska skupina Arrea Arhitektura

Maruša Zorec, u.d.i.a.

Maša Živec, u.d.i.a.

Darja Matjašec, u.d.i.k.a.

Nejc Florjanc, u.d.i.k.a.

Aleš Žmavc

Mark Koritnik

Aleksi Vičič

Katja Saje

Tadej Bolta

 

Enakovredno priznanje

Maj Juvanec, u.d.i.a.

Peter Bulovec, abs.arh.

Aleša Mrak Kovačič, u.d.i.a.

Damijan Gašparič, u.d.i.a. MArch

Taja Dežman, štud.arh.

Uroš Jereb, u.d.i.a.

Katja Remškar, u.d.i.a.

 

Enakovredno priznanje

Jana Kraševec, univ.dipl.inž.arh.

Marina Lovrič

Laura Perko

Karin Štrljič

Saša Štuhec

Jure Ule

Oglejte si tudi