Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
8°C
SOB.
20°C
8°C
Oceni objavo

Ureditev dostopnih poti do planin v TNP

V letu 2023 se je zaključila triletna investicija Ureditev dostopne poti do planin Agrarne skupnosti Bohinjska Bela v Triglavskem narodnem parku.


V preteklih letih smo sredstva Triglavskega narodnega parka, skladno z investicijskimi načrti celotnega proračuna in podanimi smernicami pristojnega ministrstva, namenjali za financiranje projekta na območju Občine Bled.

Ureditev dostopne poti do planin Agrarne skupnosti Bohinjska Bela v Triglavskem narodnem parku je obsegala:

  • ureditev podvoza pod železniško progo proti Slamnikom (pridobitev projektne dokumentacije, investicija v sanacijo podvoza),
  • asfaltiranje 700-metrskega makadamskega odseka proti Slamnikom,
  • ureditev gozdnih cest proti planini Ilovec in Belska planina z odvodnjavanjem.

Celotna investicija je znašala okvirno 268.000 EUR, od tega planiramo s strani Ministrstva za okolje in prostor pridobiti okvirno 209.000 EUR.

Zakon o Triglavskem narodnem parku v četrtem odstavku 11. člena določa, da se parkovnim lokalnim skupnostim za projekte, investicije in dejavnosti, ki jih izvajajo oziroma zagotavljajo v narodnem parku, iz državnega proračuna dodeli 0,20 % dohodnine, vplačane v predpreteklem letu pred letom, za katero se ji izračuna dohodnina. Ministrstvo, pristojno za finance, ugotovi in sporoči parkovnim lokalnim skupnostim višino sredstev iz tega odstavka pred predložitvijo državnega proračuna oziroma sprememb državnega proračuna državnemu zboru. Sredstva se zagotovijo na posebni proračunski postavki v finančnem načrtu ministrstva, pristojnega za okolje in prostor.

Občina Bled

Oglejte si tudi