Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

Mesec požarne varnosti

Bled - Vsako leto je mesec oktober v Sloveniji namenjen ozaveščanju občanov pred nevarnostjo

požarov, s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju v bivalnih, delavnih in drugih

prostorih, ki jih obiskujemo ter v prometnih sredstvih in naravnem okolju. Letošnji mesec

požarne varnosti je namenjen gašenju začetnih požarov v domačem okolju in gašenju

požara na osebnih vozilih. Te začetne vrste požarov gasimo s sredstvi za gašenje začetnih požarov, kot so gasilniki, požarne odeje in ostala  priročna  sredstva. Kot primer lahko navedemo ohladitev goreče stvari z mokro krpo, ali odvzem kisika ob pokritju s pokrovko gorečega olja v posodi.

 

Iz podatkov, ki so na voljo, je razvidno,da je v Sloveniji letno 2000 požarov na objektih

in med 400 in 500 na prevoznih sredstvih. Ti podatki nam povedo, da imamo v povprečju

na dan več kot pet požarov na objektih, zagori pa več kot eno prevozno sredstvo. Število teh

požarov kaže na to, da je potrebno posvetiti večjo skrb usposabljanju  občanov za

delo s priročnimi gasilnimi sredstvi, zlasti z gasilniki. V ta namen  bodo gasilska društva v svojih krajih do konca tega meseca izvajala predstavitve rokovanja in gašenja z gasilniki za

občane. Na teh predstavitvah bodo občani tudi seznanjeni, kje in v kakšni višini naj bodo

gasilniki nameščeni in kako se vzdržujejo, ter na koliko časa je za njih potreben servisni

pregled. Nekatera društva bodo v tem času organizirala tudi pregled gasilnikov in sprejemala naročila za nakup novih, prirejala dneve odprtih vrat in prikaze gasilske opreme, orodja in vozil za občane in šole. Gasilci bodo tudi pregledovali hidrantno omrežje ter vodne vire in izvajali večje vaje na svojih požarnih okoliših. Občani bodo o aktivnosti gasilcev v mesecu požarne varnosti obveščeni na način, ki se uporablja v njihovih krajih, ali pa se za informacije lahko obrnejo tudi na lokalno prostovoljno gasilsko društvo. Pri njih lahko dobite tudi zgibanke o uporabi gasilnikov.

 

Vsako leto se v Sloveniji povečujejo tudi dimniški požari, ki nastajajo zaradi slabo vzdrževanih dimniških naprav, zato priporočamo redne preglede dimnikov,kurilnih in prezračevalnih  naprav. Po veljavni zakonodaji za področje požarnega varstva morajo lastniki zagotoviti enkrat letno pregled in čiščenje dimnikov in kurilnih naprav na fosilna goriva. Za kurilne naprave na trda goriva ali bio maso se morajo te naprave in dimniki pregledati in očistiti dvakrat na leto. V primeru vlažnega ali zelo zasmoljenega goriva (smrekova drva), pa se priporoča pogostejše čiščenje. Ob vsem tem je priporočljivo, da ima vsaka kurilnica ustrezen gasilnik ali priročna gasilna sredstva, ki ustrezajo posamezni kurilni napravi oziroma vrsti goriva, ki jo za svoje delovanje potrebuje.  

Gasilci upamo,da bomo z našimi aktivnostmi v mesecu požarne varnosti  in vašim sodelovanjem poskrbeli za večjo varnost vaših domov.

 

                                                                 GASILSKA ZVEZA BLED BOHINJ

Oglejte si tudi