Bled

JUTRI
19°C
13°C
ČET.
21°C
9°C
Oceni objavo

MRAKOVA DOMAČIJA ŽE DRUGIČ ODPRLA SVOJA VRATA ZA OBISKOVALCE

V torek, 12. septembra 2017, je ob 18. uri Mrakova domačija že drugič odprla svoja vrata za obisk. Organizatorji dogodka Dan odprtih vrat na Mrakovi domačiji - Občina Bled, Zavod za kulturo Bled, Gorenjski muzej, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Kranj in Muzejsko društvo Bled so z dogodkom želeli domačinom pokazati, kaj vse se je v preteklem letu naredilo v hiši pri Mraku.

Po uvodnih nagovorih župana občine Bled Janeza Fajfarja in direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika, je sledil voden ogled hiše. Konservatorka ZVKDS OE Kranj, Saša Roškar je opozorila na pomembnejša spoznanja o arhitekturnem razvoju hiše, ki so posledica raziskav sondiranja fasadnih in notranjih ometov. Slednje so izvedle sodelavke ZVKDS OE Kranj, mag. Eva Tršar Andlovic, Bernarda Filipič Jesenko, Petra Gorenc Kaplan in Saša Roškar. Hišo so njeni prebivalci spreminjali in razvijali od konca 17. stoletja pa vse do prve polovice 20. stoletja. O pomembnosti predmetov, ki smo jih na domačiji našli in trenutno ustrezno zaščitili ter odnesli iz hiše pa je spregovorila kustodinja Gorenjskega muzeja, mag. Tatjana Dolžan Eržen. Za ustrezno strokovno dokumentiranje predmetov je poskrbel Gorenjski muzej, ob tem prosi, da se kakršnekoli informacije o predmetih, ki so bili nekdaj del domačije javijo v Gorenjski muzej (gre zgolj za informacijo, da si lažje oblikujemo predstavo o domačiji). Vodenemu ogledu po hiši je v dvorani gasilnega doma PGD Bled – Rečica sledila predstavitev najdenega in raziskanega gradiva, ki jo je pripravila etnologinja Ana Vrtovec Beno. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi fotografsko razstavo o poteku del v zadnjem obdobju na hiši pri Mraku.

V obdobju od junija 2016 do septembra 2017 je bilo tako na Mrakovi domačiji popisanih 1564 predmetov in inventariziranih več kot 500 predmetov (Gorenjski muzej); opravljenih več deset pogovorov z domačini (Ana Vrtovec Beno, Gorenjski muzej); pregledano papirnato in arhivsko gradivo je bilo razvrščeno v 12 arhivskih škatel (Ana Vrtovec Beno); narejen je bil arhitekturni posnetek (Gregor Indof); ugotovljeno je bilo splošno gradbeno stanje (Miran Ježovnik ZVKDS OE Maribor) ter ocenjena konstrukcija zaščite lesa (Renata Pamić ZVKDS OE Kranj); opravljena so bila nujna vzdrževalna dela (Infrastruktura Bled in Tram d.o.o.) ter zaključeno raziskovanje ometov in prezidav (ZVKDS OE Kranj). V celotnem obdobju je bilo opravljenih več kot 100 dni terenskega dela na domačiji, prag Mrakove domačije pa je prestopilo okoli 70 obiskovalcev na prvem Dnevu odprtih vrat, okoli 80 študentov VSŠ Bled ter več kot 30 naključnih obiskovalcev!

1/2


Večer smo zaključili z vprašanji, predlogi ter s sproščenim klepetom ob čaju in pecivu. Organizatorji smo bili nad udeležbo in odzivom domačinov več kot navdušeni, saj je kljub deževnemu vremenu prišlo okrog 50 obiskovalcev. Zahvaljujemo se vsem, ki ste prišli ter s svojo prisotnostjo in znanjem obogatili naše druženje. Ob tolikšni podpori bo Mrakova hiša lahko res (za)živela!

Vse, ki bi radi povedali svoje spomine o družini Slivnik in Mrakovi hiši, nam ponudili pomoč pri zbiranju gradiva (fotografij, predmetov, drugih informacij) ali predstavili svoj predlog, vabimo, da to javijo:

predsedniku Muzejskega društva Bled Sreču Vernigu (041/ 767-293), ali kustosinji mag. Tatjani Dolžan Eržen (tatjana.erzen@gorenjski-muzej.si; 04/ 201 39 61 ) ali Ani Vrtovec Beno (ana.beno@gmail.com; 031/ 862-102). Za vso pomoč in informacije se vam že vnaprej zahvaljujemo!

 

Ana Vrtovec Beno

Oglejte si tudi