Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
8°C
Oceni objavo

Žarek odprl vrata za obiskovalce

Prvo soboto v letošnjem septembru smo v komuni Skupnosti društva Žarek na Bitnjah v Bohinju ponovno odprli svoja vrata z namenom predstavitve naše dejavnosti. Kot je običajno vsako leto, je bil tudi letos obisk velik. Zglasili so se  številni nekdanji uporabniki, svojci ter predstavniki Centra za socialno delo Gorenjska, Občine Jesenice, Ljudske univerze v Radovljici, predstavniki drugih humanitarnih organizacij in društev ter uporabniki sprejemnega centra. Med njimi je bilo tudi nekaj bodočih kandidatov, ki jim tak dan nudi priložnost za vpogled v vsakdan skupnosti in morebiti olajša odločitev o vstopu v program.

Ivanka Berčan, predsednica društva in strokovna vodja programa komune, je zbranim pojasnila, da v skupnost vključujemo maksimalno 7 uporabnikov. Trenutno jih je pet, dva pa se pripravljata na sprejem. Delo z vključenimi uporabniki je precej intenzivno, rešujejo se zadeve s sodišči, nadaljujejo lahko šolanje, po potrebi pa tudi zdravljenje morebitnih bolezni. Med posebnimi dejavnostmi skupnosti je mizarska delavnica, kjer člani skupnosti izdelujejo izdelke iz masivnega lesa.  Z izdelavo lesenih izdelkov uporabniki pridobijo nove veščine, s katerimi se lažje vrnejo v življenje. To jim pomaga tudi pri pridobivanju poklica in iskanju zaposlitve, predvsem pa pri krepitvi samozavesti, ko vidijo, kako jim uspeva izstopiti iz kaotičnega življenja. Poudarila je tudi zgledno sodelovanje z lokalno skupnostjo Občine Bohinj, kjer deluje Skupnost Žarek, z občani ter Osnovno šolo Bohinjska Bistrica in Vrtcem Bled. Zadnja dva z donacijami viškov hrane mnogokrat popestrita jedilnike naših uporabnikov.

Komuna društva za delo z mladimi v stiski Žarek je sicer nastala leta 2006 v sodelovanju sedmih zgornjegorenjskih občin in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki program tudi financirajo. Delno se program financira tudi s sredstvi FIHO.

Pomemben del dejavnosti predstavlja tudi sprejemni center programa, kjer se zaposleni srečujemo z odvisniki in njihovimi svojci ter nudimo pomoč in podporo pri iskanju poti iz zasvojenosti ter spoprijemanju z izzivi, ki jih prinaša odvisnost za zasvojene in njihove družine. V tem okviru nudimo individualne pogovore osebno in preko telekomunikacijskih sredstev, z delom na terenu ob obiskih metadonskih ambulant, bolnišnic, zaporov ... Za pogovor smo dosegljivi na telefonskih številkah 040 790 345 ter 030 348 153.

Svojce zasvojenih lepo vabimo, da se nam pridružite na kateri od skupin za svojce, ki delujejo na treh lokacijah, in sicer v Radovljici na naslovu Gorenjska cesta 25 ob ponedeljkih od 14.30 do 16.30, na Bledu v prostorih novega Medgeneracijskega centra, Ulica Jule Vovk Molnar 2, prav tako  ob ponedeljkih od 17.00 do 19.00 ter na Jesenicah v prostorih Društva Žarek na naslovu Cesta maršala Tita 78 ob torkih od 17.00 do 19.00. Dosegljivi smo na telefonskih številkah 040 790 345 ter 030 348 153.

Ob tej priložnosti tudi obveščamo, da bomo predvidoma od sredine letošnjega oktobra s sprejemnim centrom prisotni tudi v Bohinju, in sicer v prostorih novoodprte Bohinjske hiše. O točnih terminih in urah prisotnosti bomo še podali informacije.

Društvo Žarek

 

 

 

 

Oglejte si tudi