Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Nova pridobitev v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled

Medgeneracijski center Vezenine Bled ponosno predstavlja svojo najnovejšo pridobitev  trajnostni vrt, ki je bil zasnovan in zasajen skupaj z udeleženci študijskega krožka Ljudske univerze Radovljica: Zasnova in zasaditev trajnostnega vrta s čim manj vzdrževanja. Udeleženci študijskega krožka so se posvetili temu, kako ustvariti vrt, ki bo spoštoval naravne danosti, lokalno okolje ter porabljal čim manj vode. Pod vodstvom izkušenih mentorjev so pridobili teoretična znanja in praktične spretnosti za oblikovanje vrta, ki je trajnosten in okolju prijazen.

V preteklosti je bilo urejanje okolice pogosto osredotočeno na estetiko vrtov, pri čemer se je malo pozornosti namenjalo vplivu na okolje. Toda študijski krožek v Medgeneracijskem centru Bled je želel spremeniti to paradigmo. Poudarek je bil na trajnostnem načrtovanju vrta, ki upošteva in ohranja naravne danosti področja. Udeleženci so se naučili, kako izbrati rastline, ki so prilagojene lokalnemu podnebju, ter izkoristiti naravne vire.

Pri gradnji trajnostnega vrta v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled so udeleženci uporabljali materiale, ki so bili pridobljeni iz lokalnega okolja. Namesto uvoženih materialov so izbrali lokalno pridelane kamne, les in druge naravne materiale. S tem so zmanjšali ogljični odtis projekta ter hkrati podprli lokalno gospodarstvo. Poleg tega so izbrali rastline, ki so prilagojene lokalnemu podnebju in ne zahtevajo veliko zalivanja, kar je prispevalo k zmanjšanju porabe vode.

Študijski krožek Medgeneracijskega centra Bled je bil podprt tudi z bogatim teoretičnim znanjem mentorjev dr. Jana Bizjaka in Barbare Podlogar.

Oglejte si tudi