Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

Prihodnji konec tedna se začenja Okarina etno festival

Bled - Na Bled v okivru letošnjega festivala prihajajo vrhunski glasbeni mojstri iz Francije, Azerbajdžana, Walesa, Senegala, Finske, Španije, Makedonije, Burkine Faso in Venezuele.

 

Že tradiconalno je prva polovica avgusta na Bledu namenjena vsem ljubiteljem etno glasbe, ki bodo v letošnjem letu lahko spremljali že 24. Okarina etno festival. Festival se uvršča med najstarejše in najodmevnejše etno festivale v evropskem prostoru, na Bled pa že več kot dve desetletji privablja publiko, ki je vedno deležna vrhunskih glasbenih predstav. Nič drugače ne bo niti letos.

 

V prvem delu letošnjega programa od 1. do 3. 8. na Blejskem gradu se bodo tako predstavili CATRIN FINCH in SECKOU KEITA (Wales, Senegal),   FARGANA QASIMOVA ENSEMBLE (Azerbajdžan) in zasedba SVÅNG (Finska).

 

FARGANA QASIMOVA ENSEMBLE, duhovni zvoki Azerbajdžana
Fargana Qasimova – vokal, daf,

Rauf Islamov – kamancheh,

Zaki Valiyev – tar,

Rafael Asgarov – balaban, klarinet,

Javidan Nabiyev – nagara

Fargana Quasimova je odraščala ob strastnih besedilih tradicionalnega azerbajdžanskega izročila mugham in živahnih pesmih pesniške tradicije ashiq. Danes je Fargana odlična samostojna vokalistka. Na osnovi bogatega umetniškega izročila svojega očeta, priznanega glasbenika Alima Quasimova, je razvila svoj lasten prepoznaven slog. Fargana ob spremljavi kvarteta mladih glasbenikov, ki spremljajo tudi njenega očeta, briljantno in na sodobno čuten način izvaja tradicionalno obarvano glasbo svoje dežele.

 

CATRIN FINCH & SECKOU KEITA

Wales in Senegal

Catrin & Seckou sta prejemnika nagrade za najboljše kulturno sodelovanje Best Cross-Cultural Collaboration Award 2014, ki jo podeljuje revija Songlines Magazine

Catrin Finch je prava zvezdnica na področju klasične glasbe, saj slovi kot ena najboljših harfistk na svetu. Nominiranka za britansko glasbeno nagrado za klasično glasbo Classical Brit Award je nastopala z orkestri z vsega sveta (med drugim tudi z londonsko Kraljevo filharmonijo, newyorškimi filharmoniki in bostonskim simfoničnim orkestrom Boston Pops). Bila je tudi prva kraljeva harfistka Njegove kraljeve visokosti valižanskega princa Charlesa v sodobnih časih.
Seckou Keita po mednarodnih odrih nastopa kot samostojni umetnik, vodja glasbene skupine ter pridruženi član zasedb Baka Beyond in Jalikunda Project. Seckou je mojster igranja na afriško brenkalo kora, obvlada pa tudi vrsto zahodnoafriških bobnov in tolkal.

 

SVÄNG
sodobna harmonikarska glasba s Finske

Eero Grundström, Eero Turkka – kromatična in diatonična harmonika,
Jouko Kyhälä – harmonetta, Pasi Leino – bas harmonika.

Ansambel harmonik morda res ni prva asociacija na visoko umetnost ali resno glasbo, vendar je zasedba Sväng vsem nejevernim Tomažem dokazala, da je harmonika močno izrazno glasbilo z neomejenim potencialom. Po izjemnem predstavitvenem nastopu na mednarodnem glasbenem dogodku Womex 2007 je zasedba, ki jo odlikuje duhovit, razgiban in zahteven program, prepričala občinstvo po vsem svetu. “Briljantni štirje – harmonikarska ustreznica godalnemu kvartetu Kronos – ponašajo se z vsemi lastnostmi izvrstne skupine: odličnim igranjem, izjemno glasbeno domišljijo, veliko zabavljaškega talenta, ki so ga pokazali na festivalu Womex 2007, in globoko strastjo do glasbe (...).

Vabljeni k ogledu in spremljanju našega festivala; veseli bomo objav v vaših medijih!

 

PROGRAM 24. OKARINA ETNO FESTIVALA BLED 2014

 

TPC Bled, ob 22.00

19. 7., ROOTS INTENTION CREW, Francija

 

Blejski grad, ob 20.30

1. 8., FARAGANA QASIMOVA ENSEMBLE / Azerbajdžan

2. 8., CATRIN FINCH & SECKOU KEITA / Wales & Senegal

3. 8., SVÅNG / Finska

 

Zdraviliški park, ob 20.30

6. 8., BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA / Španija

7. 8., FERUS MUSTAFOV / Makedonija

8. 8., DEBADEMBA / Burkina Faso & Mali

9. 8., FAMILY ATLANTICA / Venezuela, Gana, Kongo, Velika Britanjia

 

Zavod za kulturo Bled

 

Oglejte si tudi