Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Pester 11. april na Blejskem gradu

Bled - V soboto, 11. aprila se bo na Blejskem gradu dogajalo marsikaj.

 

 Premiera baročne predstave Ženin

Grajska srednjeveška skupina viteza Gašperja Lambergarja je tudi za letošnjo sezono pripravila novo baročno predstavo. Prvič bodo Ženina odigrali v soboto, 11. 4. 2015, ob 11. uri na zgornji grajski terasi.

 

Kratka vsebina: Grof z Blejskega gradu ima hčer edinko. Ker hrepeni po ugledu sklene kupčijo z baronom s sosednjega gradu, saj njegov najmlajši sin še nima neveste. Skleneta poročno pogodbo z veliko doto in plemiškim nazivom. Izkaže se, da baronov sin ni kos lepi grofovi hčerki. Po robu se mu postavi  lep, spreten, duhovit in preprost fant – hčerina skrivna ljubezen … Tudi v tej predstavi bo mogoče občudovati graciozne plesne figure in virtuozno mečevanje članic in članov grajske skupine, ki so v preteklem letu gostovali na številnih srednjeveških prireditvah po Evropi. Baročna predstava Ženin bo na sporedu vsak četrtek ob 17. uri od junija do septembra.

 

Odprtje razstave Satje – shramba spomina

Profesorica likovne umetnosti, hkrati pa navdušena čebelarka Anja Bunderla je skupaj s čebelarskim mojstrom Branetom Kozincem zasnovala delo, v katerem je imela največji vpliv na končni izdelek čebelja družina kranjske sivke. Odprtje edinstvene razstave Satje – shramba spomina bo v Galeriji Stolp  v soboto, 11. aprila 2015, ob 12. uri.

 

Brane Kozinc je idejo, udejanjeno na tokratni razstavi hranil v spominu že kar nekaj časa. V njuni skupni zgodbi je Anja Bunderla na satne osnove najprej z različnimi tehnikami zasnovala raznovrstne voščene reliefne motive iz čistega čebeljega voska. Tako pripravljene satnice sta vstavljala v panje čebelnjaka za Čebelarskim centrom Gorenjske. Čebele so satnico nadgrajevale, odvzemale vosek, prestavljale voščene luske … Posamezne postopke čebeljega dela sta fotografirala in opazovala storilnost družin v povezavi s časom in s tehnikami pripravljenih del. Spomin reliefa je ostal, čebele so ga spreminjale sebi v prid. Brane Kozinc je s svojim poznavanjem superorganizma čebel in čebelje biologije tudi na fotografijah povezal bitja sonca s prefinjeno paleto čebeljega okolja.

Razstava Satje – shramba spomina je na ogled vsak dan od 8. do 20. ure.

 

Cena vstopnice za obe prireditvi je plačilo vstopnine na Blejski grad.

 

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi