Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Odprtje razstave Eve Petrič na Blejskem gradu

V Zavodu za kulturo Bled decembra grad odenemo v praznično okrasje in osvetlimo grajske terase s prazničnimi lučmi. Letos pa smo ga skupaj z Evo Petrič, ki se je kot multimedijska umetnica uveljavila tako v domačem kot v mednarodnem prostoru, zapletli še v zanke neskončnosti.

Razstavo Zanke neskončnosti, umetniška vozlišča Eve Petrič smo slovesno odprli 1. decembra v sicer deževnem vremenu, ki pa prazničnega vzdušja v Viteški dvorani ni skazilo. Multimedijska umetnica Eva Petrič, ki Bled dojema kot svoje mesto navdiha in umetnostna zgodovinarka Andreja Rakovec sta potem, ko je navzoče pozdravila direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan, v pogovoru predstavili Evino ustvarjanje in razstavo na Blejskem gradu. 

Eva Petrič:"Nocojšnji dogodek mi je pokazal res zveste spremljevalce, ker nam vreme pač ni bilo naklonjeno. Kljub temu je bilo kar veliko ljudi, kar pomeni, da jih umetnost zanima, čeprav ni vedno nabolj razumljiva. Nocojšnji dogodek mi bo zato ostal za vedno v spominu." Čeprav razstavljena dela niso nova, saj so bila razstavljena že marsikje po svetu, pa Eva Petrič pravi, da je z umetniško kritiškega zornega kota izjemno zadovoljna s tem, kako so se zlila z grajskim prostorom. "Dela dobijo neko povsem novo življenje in človek bi rekel, da gre za neko novo delo. Tu se pokaže ta močni vpliv tega gradu in te okolice, kar je včasih tudi težko za umetnike. Proti temu se ne moreš boriti, lahko le skušaš ustvariti nek dialog. Upam, da mi je ta dialog uspelo vzpostaviti. Jaz osebno sem zadovoljna, več bodo pa povedali obiskovalci."

Umetnostna zgodovinarka Andreja Rakovec delo Eve Petrič spremlja že dalj časa. "Eva Petrič je multimedijska umetnica. Njena primarna umetniška zvrst je fotografija. Z njo je začela svojo umetniško pot, bila zanjo tudi večkrat nagrajena, sicer pa je ta medij potem kombinirala tudi z drugimi zvrstmi. Recimo videom, performensom, instalacijami,...Še posebej pa je doma in po svetu znana po svojih instalacijah iz čipk, s katerimi sestavlja monumentalne mreže in jih seveda potem tudi kombinira bodisi z zvočnimi kulisami, ki jih pripravlja sama, bodisi z vonjem tako,da njena dela delujejo kot multiseznorična celota, ki temeljijo tudi na neki sinesteziji torej stapljanju čutov. Obiskovalci, gledalci, ki prihajajo na njene razstave, z njih odidejo v neki polnosti teh izkušenj, doživetij."

Kot je povedala direktorica Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled, delo Eve Petrič spremlja že vrsto let. "Eva Petrič točno ve, kaj in na kakšen način želi izraziti s svojimi deli. Zelo jo občudujem, ker si mi zdi, da si upa na drugačen in morda bolj drzen način nastopiti in stopiti pred ljudi. Na grad smo jo povabili, da jo bolje spoznajo tako domačini kot ostali, ki še ne poznajo njenega dela. Tisti pa, ki jo že spremljajo pa se bodo morda zdaj vprašali, kje je Bled, kjer je Eva doma. Morda prišli na ogled njene razstave na Blejski grad, v ta prostor, ki je po mojem mnenju res poseben."

Obiskovalci petkovega odprtja so lahko doživeli tudi del performensa, saj je Eva predstavila tudi svojo pesem. V kulturnem programu sta nastopila kitarista, mojstra klasične in španske kitare ter flamenka, Alen in Denis Mujkić. Številni ugledni gostje so si po odprtju v Viteški dvorani ogledali razstavo, postavljeno na štirih mestih, ki jih je v sozvočju z več kot tisočletno zgodovino gradu in njegovih zgodb izbrala Eva; v kapeli, pod lapidarijem, pred Viteško dvorano in v Galeriji Stolp. Ogled se je zaključil v galeriji s podpisovanjem Evinih knjig.

Razstava Zanke neskončnosti, umetniška vozlišča Eve Petrič na Blejskem gradu bo na ogled do 4. februarja 2024 vsak dan v odpiralnem času gradu. Prijazno vabljeni na ogled!




Oglejte si tudi