Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

NA BLEJSKEM GRADU SO SE DANES KONČALI 9.SREDNJEVEŠKI DNEVI

Bled - Včeraj se se z nastopi domačih in tujih srednjeveških, plesnih in glasbenih skupin končali že 9. Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu, ena največjih tovrstnih prireditev v Sloveniji z mednarodno udeležbo. V dveh dneh je na Blejskem gradu svoje atraktivne nastope prikazalo dvajset srednjeveških, glasbenih in plesnih skupin iz Slovenije in tujine. Kar 300 nastopajočih, odetih v raznovrstne srednjeveške oprave je obiskovalcem pričaralo avtentično srednjeveško vzdušje, ki so ga lahko okusili tudi v taboru (od 1. do 7.6.) in ob obisku tržnice. Ognjeni nastop domače igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja so si obiskovalci lahko ogledali že v petek na blejski promenadi, pravi ognjeni spektakel z bitko za Blejski grad pa sinoči na grajskem parkirišču.


Matjaž Završnik, Zavod za kulturo Bled: “Prireditev smo dopolnjevali v zadnjih devetih letih in dosegli visoko raven organizacije tako v sistemu prizorišč kot pri urejanju prihoda obiskovalcev z brezplačnim prevozom s parkirišč pod gradom. Ker je prireditev vsebinsko povezana s časom, v katerem je grad nastal, je tovrstno oživljanje takratnega življenja za naše obiskovalce še posebej zanimivo. S to prireditvijo pa se tudi povezujemo s podobnimi drugod po Evropi, naši domači igralski skupini viteza Gašperja Lambergarja pa omogočamo vključevanje v mednarodni prostor.”

Na 9. Srednjeveških dnevih so nastopile naslednje skupine iz Slovenije: domača igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, Društvo Baron, Red kraljevega orla, Cesarsko Kraljevi Ptuj, Turistično društvo Žužemberk, KUD Klati vitez in Janez Kamniški, Viteški red Vidiri Hedera, Kud Galiarda Celje, Kulturno društvo Lonca, Svitar in Glasbena skupina Gita.


Sodelujoče skupine iz tujine: Vitezi Sv. Jurija iz Višegrada, Madžarska, Markus M in Vere Gratia, Češka, Metalci zastav in glasbeniki 'Pro Loco' iz Fornova Tara, Italija, Mestna straža Ingolstadt, Nemčija, Društvo občine Konjski iz Konjščine, Hrvaška, Turistična skupnost Koprivnica, Hrvaška, Darko Dragec, Hrvaška (profesionalni mojster lokostrelec), Viteški red sv. Nikole, Varaždin, Hrvaška, Holloenek Hungarica, Madžarska. Na glasbenem odru pa: Eleonora Sobjeska (lutnja), glasbena skupina Gita Holloenek Hungarica in Vere Gratia.


Tokrat so na Blejskem gradu prvič nastopile tri nove skupine, in sicer: Viteški red sv. Nikole iz Varaždina z izvrstnim lokostrelskim nastopom, KUD Galiarda iz Celja in Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice. Slednji so poleg svojega nastopa skupaj z Društvom Baron pripravili tudi letošnjo novost, vodeno animacijo za otroke, med drugim tudi učenje mečevanja z lesenimi meči.

Na tridesetih stojnicah srednjeveške tržnice si je bilo mogoče ogledati številne unikatne izdelke ali prikaze obrti od kovaštva do lončarstva. Obiskovalci so si lahko ogledali umetelne poslikave lesenih skrinj, najrazličnejše usnjene izdelke ali zgolj obdelane kože. nakit iz žice, poldragih kamnov, najrazličnejše miselne igre, izdelane iz lesa, številni izdelki naravne kozmetike, pa tudi viteške oklepe itd.

Devete Srednjeveške dneve na Blejskem gradu, obiskovalci so se v srednjeveškem taboru vrstili že med tednom, je letos prireditev od petka dalje obiskalo prek 4.500 obiskovalcev.


Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi