Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

KONCERT SLOVENSKI KITARSKI KVARTET

 

Chopinov zlati prstan vabi vas in vaše prijatelje na koncert

 

 

SLOVENSKI KITARSKI KVARTET

 

 

Četrtek, 20.4. ob 20h

 

Cerkev sv. Martina na Bledu

 

SLOVENSKI KITARSKI KVARTET

Mario Kurtjak, Erazem Izidor Grafenauer,

Simon Krajnčan Fojkar in Aljoša Vrščaj

 

Slovenski kitarski kvartet sestavljajo glasbeniki, ki so že kot posamezniki ali člani komornih skupin uspešno nastopali doma in v tujini in prejeli številne nagrade na različnih tekmovanjih. Vsi štirje so tudi prejemniki študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo.

 

 

Program:

 

J. S. Bach, L. Brouwer, F. Moreno-Torroba,

G. Ph. Telemann, A. Piazzolla,

L. Boccherini

 

 

VSTOP JE PROST

 

041 720 270, info@chopin-goldenring.si

www.chopin-goldenring.si



Leta 2012 so se štirje mladi kitaristi iz želje po skupnem muziciranju, iz opažanja, da pri nas takšnih zasedb trenutno ni ravno veliko, in iz radovednosti po odkrivanju novega zanimivega repertoarja odločili, da ustanovijo kitarski kvartet. Ker glasbeniki prihajajo iz različnih koncev države in ker želijo z nastopi izven naših meja opozoriti na svoje poreklo, so se odločili, da se poimenujejo Slovenski kitarski kvartet. V decembru 2014 so se prvič predstavili na odru z odmevno koncertno turnejo »GM oder« v Celju, Kranju, Ljubljani in Zagrebu (v dvorani Vatroslava Lisinskega), na kateri so tudi krstno izvedli novo delo »Glasba za morske pošasti« skladatelja Nejca Kuharja.  Januarja letos so nastopili v dvorani Konservatorija za glasbo in balet Maribor v okviru Egtinega dneva. 

 

Izidor Erazem Grafenauer se je učil klavir pri prof. Suzani Zorko in kitaro pri prof. Evi Hren na SGBŠ Ljubljana. Študij kitare je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Andreja Grafenauerja in lani z odliko diplomiral. Koncertira na kitaro, lutnjo, teorbo in vihuelo. Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom Mariborske opere. Večkrat je bil prvonagrajen na tekmovanjih v Sloveniji, zmagal pa je tudi na nekaterih mednarodnih tekmovanjih: leta 2011 na tekmovanju »E. Mercatali« v Gorici v kategoriji do 21 let, leta 2012 pa na uglednem kitarskem tekmovanju »Fernando Sor« v Rimu (do 35 let), kjer je osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena) in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladb F. Sora. Prejel je dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani, in sicer leta 2010 kot solist in leta 2011 kot član baročnega tria Hymnia.

 

Mario Kurtjak je po šolanju pri prof. Evi Hren na GŠ Logatec in prof. Igorju Sajetu na SGBŠ Ljubljana študiral kitaro pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral že pri 21 letih. Je prejemnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, nagrade Antonia Tarsie, februarskega priznanja ter Škerjančeve in Prešernove nagrade. Redno koncertira po Sloveniji in tujini kot solist in član različnih komornih skupin, svoje igranje pa izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri trenutno najbolj cenjenih kitaristih. Je tudi profesor kitare in diplomirani kemik.

 

Simon Krajnčan Fojkar je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju. Študij kitare je nadaljeval na SGBŠ Ljubljana pri prof. Jerku Novaku in nato na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Katji Porovne Silič, kjer je leta 2012 diplomiral. Dodatno se je izpopolnjeval pri številnih priznanih kitarskih profesorjih. Na državnih tekmovanjih je leta 2006 prejel zlato plaketo, leta 2009 pa srebrno plaketo in tretjo nagrado. Leta 2007 je na mednarodnem tekmovanju »Mörski festival kitare« dobil zlato plaketo in drugo nagrado.

 

Aljoša Vrščaj je kitaro začel igrati pri 16 letih pri zasebniku Zdravku Kuniču. Po končanem 3. letniku srednje glasbene šole v Ljubljani pri prof. Žarku Ignjatoviću je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju in ga leta 2012 zaključil z najvišjo oceno. Ob tem je končal tudi študij prevajalstva na Filozofski fakulteti. Dodatno se izpopolnjuje pri priznanih kitaristih in profesorjih. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojil kar nekaj nagrad in zlatih plaket. Pogosto nastopa v duu kitar s Simonom Krajnčanom Fojkarjem in v duu z violinistko Tino Simonič.

Oglejte si tudi