Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Fotografska razstava "I feel Slovenia. I feel Culture" na Bledu

Po postavitvi v Varšavi in Pragi, je razstava »I Feel Slovenia. I Feel Culture.« trenutno na ogled na Bledu – biseru Julijskih Alp.

Zunanja fotografska razstava »I Feel Slovenia. I Feel Culture.« predstavlja bogato kulturno dediščino Slovenije. 38 fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov, ki sta jih izbrala Urad Vlade RS za komuniciranje in Ministrstvo za kulturo RS, odraža kulturno raznolikost Slovenije, kulturo v najširšem smislu te besede – kot temelj nacionalne samobitnosti. Z razstavo »I Feel Slovenia. I Feel Culture.« se začenjajo tudi skupne aktivnosti Urada Vlade RS za komuniciranje z ostalimi resorji ob letu evropske kulturne dediščine (2018).

Slovenija gradi svojo identiteto na izredno bogati kulturni dediščini. Slovenska družba in kultura sta zaradi italijanskega baroka, dunajske secesije, panslavizma in še marsikaterega kulturnega vpliva, ki ni avtohton, veliko bogatejši, kot bi bili brez teh vplivov. In ravno zato nas kot narod družita in bogatita prav ujemanje in spoštovanje kulturnih različnosti, ki jih razumemo, negujemo in razvijamo kot svoje. Pestrost ljudskih pesmi in plesov, pisanost narodnih noš in običajev, bogata kulinarika in žlahtna vina, raznovrstnost tehničnih in umetniških stvaritev ter čudovita kulturna krajina – vse to je Slovenija. Kultura je od nekdaj temelj naše samobitnosti, ponos in srce naše nacionalne identitete.

Slovenija je dežela, ki s svojo kulturno dediščino navdušuje in preseneča: na njenem ozemlju so našli najstarejše kolo z osjo na svetu. V Sloveniji je največji kamniti most na svetu – Solkanski most. Ljubljana je del mreže 20 secesijskih mest sveta. Jože Plečnik je dal naši prestolnici arhitekturni duh večnosti. Rudnik živega srebra v Idriji, ki je danes muzej, je vpisan v Unescov seznam svetovne dediščine, Škofjeloški pasijon pa v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in še bi lahko naštevali.


Razstava obiskovalca nagovarja s fotografijo, kot tudi z besedilom, ki dopolnjuje fotografijo in ga vabi, da še bolj spozna kulturno dediščino Slovenije in jo začuti. Fotografije se dotikajo različnih tem, ki so inovativno predstavljene skozi fotografijo. V motivih se odražajo temelji naše samobitnosti, kulturna krajina, duhovna razsežnost bivanja, prvinska kultura bivanja, slovenska simbolnost, prostor svetovne zgodovine, živi in
živahni muzeji bivanja, tehnična dediščina, festivali in glasba kot temeljni del narodove samobitnosti.

Zunanjo razstavo »I Feel Slovenia. I Feel Culture.« si lahko ogledate do 18. septembra 2017 ob Blejskem jezeru.

Organizator razstave je Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje v sodelovanju s Slovenia Press
Photo, Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, pristojnimi Veleposlaništvi Republike Slovenije in Slovensko vojsko.

Oglejte si tudi