Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Aljoša Vrabec o delu z mojstrom črne umetnosti

Ste se kdaj vprašali, kdo je starejši gospod z dolgo brado, ki se je sprehodil mimo vas in je izgledal natanko tako kot Primož Trubar, Janez Vajkard Valvasor ali pa v decembrskih časih kot eden od treh dobrih mož? To je Mojster Janez Rozman. Trentutno sem pri njem na praksi.

"Moje poznanstvo z Janezom sega že v moje otroštvo, ko me je oče vozil na srednjeveške dneve na Blejski grad, kjer sem vsako leto zašel tudi v tiskarno. Velika replika Gutenbergove tiskarske preše mi je bila že takrat neizmerno zanimiva za opazovanje. V otroštvu in v času obiskovanja osnovne šole sem z Janezom imel stik bolj le kot opazovalec njegovih tiskarskih, knjigoveških, usnjarskih in lokostrelskih prezentacij in delavnic. Z velikim veseljem sem na vsaki prireditvi  zašel v njegov šotor in z njim ter njegovo partnerko kaligrafinjo Mari izmenjal besedo ali dve. 

Bolj redno sodelovanje z Manufakturo Mojster Janez pa se je začelo pred približno tremi leti. Moja prva izkušnja v njegovi delavnici je bila, ko sem mu pomagal pri sestavljanju in šivanju usnjenih mošnjičkov. Za tem pa se je zgodilo, da sem tu in tam odšel k njemu, da sva se lotila kakšnega projekta. 

Trenutno obiskujem tretji letnik medijske smeri na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica in opravljam 4-tedensko delovno prakso prav v Janezovi domači delavnici. Že celo šolsko leto sem v njej preživel precej časa in za dijake 1. letnikov izvajal tudi delavnice. Mojster me je podučil o zgodovini in osnovah tiskarstva, tj. o črni umetnosti, ter o delu s tiskarsko prešo, na kateri trenutno pridobivam izkušnje z odtiskovanjem odtisov klišejev na  ročno izdelan papir. Tudi delo s svinčenimi črkami in leseno tiskarsko prešo je vsakič znova prečudovita izkušnja.

Svoje vajeniško delo opravljam z veseljem, ker mi znanje o tovrstnih panogah ogromno pomeni. Kadar stopim v delavnico, se počutim, kot da me je prostor popeljal nazaj v čas. Zaradi svoje bogate opremljenosti in velike zbirke strojev ter druge tiskarske, usnjarske in knijogoveške opreme, ki jo Mojster že 22 let zbira in dodaja v svoj muzej, vsem ljubiteljem srednjega veka ali tiskarstva toplo priporočam, da si vzamete čas za ogled bogato opremljene tiskarske delavnice na Blejskem gradu in domačega muzeja Manufakture Mojster Janez na Zgoši, kjer boste lahko ogromno zanimivega videli, slišali in tudi v praksi poskusili. Verjemite mi, ne bo vam žal." 

 

Aljoša Vrabec, dijak 3. letnika medijske smeri na EGSŠ Radovljica

Zbrala in uredila: Ana Hlebanja

 

Oglejte si tudi