Bled

DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Kako premagovati razdalje, če nimam lastnega prevoznega sredstva?

Na minuli seji občinskega sveta Občine Bled je bila med drugim podana pobuda o uvedbi mestne avtobusne linije za potrebe starejših in gibalno oviranih oseb. Pobudo bomo preučili, vseeno pa vas želimo seznaniti z možnostmi premagovanja razdalj na Bledu in v okolici, za katere ugotavljamo, da jih občani ne poznajo. V članku povzemamo nekaj možnosti:

1)       Javni potniški promet na Bledu izvajata avtobusna prevoznika Arriva in Nomago. Avtobusna prevoznika zagotavljata prevoze v smeri proti Ljubljani (Lesce, Radovljica, Kranj), proti Gorjam oz. Krnici, Bohinju in Jesenicam. Vozni redi so objavljeni na avtobusnih postajališčih in na spletnih straneh Arrive in Nomaga. Projekt integriranega javnega potniškega prometa Ministrstva za infrastrukturo (IJPP) omogoča uporabo različnih vrst javnega prevoza, kar pomeni, da lahko na določeni relaciji znotraj Slovenije prosto prestopate med različnimi prevoznimi ponudniki.

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, starejši od 65 let, lahko z vlaki in avtobusi potujejo brezplačno. Pogoj je pridobitev »rdeče kartice IJPP« oz. vozovnice »Slovenija«, ki jo posameznik lahko pridobi na vseh prodajnih mestih IJPPja (Slovenske železnice, Nomago, Arriva, …). Strošek nabave kartice je 3 evre.

V primeru, da ste redni uporabnik javnega potniškega prometa in niste upravičenec do brezplačne »rdeče kartice IJPP-ja« se priporoča nakup enotne IJPP vozovnice, ki vključuje uporabo javnega linijskega prevoza potnikov v cestnem prometu in železniškem prevozu.

Pri koriščenju javnega potniškega prometa imajo dijaki, študenti in udeleženci izobraževanj za odrasle v primeru, če je njihovo prebivališče oddaljeno najmanj 2 km od kraja šolanja, možnost nakupa subvencioniranih IJPP enotnih vozovnic za prevoze z avtobusi in vlaki po Sloveniji.

 

2)       Šolske prevoze na Bledu izvaja Avtoprevozništvo Frelih. Skladno s 56. členom Zakona o osnovni šoli imajo učenci pravico do brezplačnega prevoza, če je prebivališče oddaljeno več kot 4 kilometre od osnovne šole, če obiskujejo 1. razred osnovne šole ter tisti učenci, za katere pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo. Za izvajanje šolskih prevozov letno Občina Bled nameni več kot 130.000 EUR. Šolarje prevažajo tri prevozna sredstva. S 50-sedežnim avtobusom pokrivamo območje Zasipa in Rečice, 30-sedežni avtobus pokriva območje naselij Ribno, Bodešče, Koritno in Selo pri Bledu. Vozi tako do matične osnovne šole kot tudi do podružnične osnovne šole v Ribnem. 19-sedežni minibus pa je namenjen prevozu šolarjev iz Krajevne skupnosti Bohinjska Bela in vozi tako do matične osnovne šole na Bledu kot do podružnične osnovne šole na Bohinjski Beli. Vsi avtobusi vozijo dvakrat zjutraj in trikrat popoldne. Ponovno apeliramo na vse občane, da v skladu s 54. člen Zakona o prevoznikih v cestnem prometu pod pogojem zadostne zmogljivosti vozila, šolske prevoze lahko koristijo tudi drugi uporabniki, kar v praksi pomeni, da se v primeru, ko šolski avtobus ni poln, z njim lahko brezplačno prevažajo tudi nešolarji. Šolski avtobus ustavlja na za to predvidenih avtobusnih postajališčih, vozni red je objavljen na spletni strani osnovne šole.

 

 

3)       Vožnja z vlakom. Za prebivalce, ki živijo v bližini železniških postaj Bohinjska Bela, Bled Jezero in Podhom in dnevno migrirajo proti Jesenicam, Bohinju ali naprej proti Novi Gorici, razdalje lahko premagujejo tudi z vlaki. Resda proga ni najhitrejša, vozni redi niso optimalni, vendar je v zadnjem času že opaziti trend obračanja na bolje. Občasno po progi vozi novejši vlak »Stadler Flirt«, prilagojen tudi kolesarjem. Upanje na boljše čase vzbuja tudi sredi oktobra podpisan dogovor med Slovenskimi železnicami in združenjem Alpine Pearls o povezovanju med kraji članicami Alpine Pearls.

 

4)       Avtobusni prevozi organizirani s strani Turizma Bled, ki so v osnovi namenjeni turistom, a jih lahko koristijo tudi domačini.

V poletnem času pa so organizirani poldnevni izleti v okolici Bleda »obišči in razišči« . V naslednjem letu je v planu Turizma Bled ponovna aktivacija Blejskega poletnega shuttle prevoza, ki vozi v času podaljšane poletne turistične sezone in z dvema avtobusnima linijama povezuje vsa avtobusna postajališča na Bledu tudi z Vintgarjem in Rudnim poljem na Pokljuki. Prevoz so lahko koristili tudi domačini po simbolični ceni 1 EUR.

5)       Storitev Prostofer, ki je namenjena izključno nujnim opravkom, kot so obisk zdravnika ali lekarne, prevoz v varstveno-delovni center. Koristijo ga lahko starejši, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke. Za prevoz se je potrebno naročiti na brezplačni telefonski številki 080 10 10. Klicni center je za rezervacije prevozov na voljo vsak delavnik med 8:00 in 18:00, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci praviloma prevoze opravljajo od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 h, izjemoma tudi po dogovoru.

Občina Bled


Urnik šolskih prevozov, ki jih lahko koristijo tudi občani in občanke.

Oglejte si tudi