Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Delamo v dobro občank in občanov!

Intervju z direktorjem javnega podjetja Infrastruktura Bled, mag. Janezom Resmanom

Konec lanskega leta je zaznamovalo onesnaženje vodnega vira Ovčje jame. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Naše podjetje natančno spremlja kakovost vode v zajetju. Obilne padavine novembra lani so povzročile površinsko onesnaženje zajetja, kar je bil za nas velik alarm. Takoj smo sprožili vse aktivnosti, da bi bila voda v zajetju ponovno neoporečna.

Kaj to konkretno pomeni?

Najprej smo poskrbeli za uporabnike, kar pomeni, da smo o tem, da voda ni pitna in da jo je treba prekuhavati, najprej obvestili vrtce in šole ter javne zavode in seveda občanke in občane. Istočasno smo začeli z obdelavo vode.

Kako vir potem postane neoporečen?

Do tega dogodka smo pili neobdelano vodo, torej takšno, kot je v naravi, potem pa smo začeli z obdelavo. Vzorci zdaj ponovno kažejo, da je kakovost vode dobra, vendar moramo biti vedno pripravljeni na morebitno ponovitev. Vodo v skladu z zakonodajo vzorčimo enkrat mesečno, sami pa vmes še večkrat naredimo takoimenovane hitre teste.

Kaj je bil vzrok onesnaženja? V javnosti smo lahko največkrat slišali, da je bila voda onesnažena zaradi polivanja z gnojnico. Ali to drži?

Nikogar ne obtožujemo vendar tudi ničesar ne izključujemo. Okoli zajetja je kraški svet, tu imam v mislih Mežakljo, kjer je mnogo podzemnih jezerc, vanje pa pronica voda s površja, tako da gnojnice popolnoma izključiti seveda ne moremo, ne moremo pa je niti dokazati. Pozorni smo na vse.

Zdaj pa se dotakniva še odpadkov. Obe občini, Gorje in Bled, sta pristopili k projektu Družba brez odpadkov. Se vam zdi možno, da bi enkrat v prihodnosti vse ali skoraj vse odpadke lahko reciklirali?

Da, to je v roku 15 do 20 let popolnoma možno. Postopek je seveda dolgotrajen, vendar se da. Če se spomnimo časa naše mladosti, je bilo na primer na kmetijah zelo malo odpadkov, saj takrat še ni bilo toliko plastične embalaže. Zdaj so na potezi potrošniki, ki večkrat lahko kupijo izdelek z manj embalaže. Moram izpostaviti, da sta obe občini glede na ločevanje odpadkov že zdaj med prvimi petimi v Sloveniji. Na deponijo odložimo samo še okoli 25 odstotkov odpadkov, vse ostalo se predela.

Občani imamo včasih doma težave z ločevanjem, za nas je to postalo malce komplicirano...

Drži, zato smo pa izdali posebno zloženko, ki so jo gospodinjstva prejela na dom, zloženka je dostopna na naši spletni strani, ravno tako pa smo občanom na voljo tudi po telefonu ali osebno. Akcija Odpadek meseca je namenjena prav promociji ločevanja odpadkov in moram povedati, da so akcijo občani zelo dobro sprejeli. Poleg tega občani dobijo vrečke za biološke odpadke, smo ena redkih komunal, ki ima tudi organizirano zbiranje zelenega odpada, še več - občani domov dobijo bone za odvoz. To je visok standard. Zbiramo kosovne odpadke, nevarne odpadke, vse to z enim samim namenom - zmanjšati količino odloženih odpadkov. Na Bledu vidim še veliko rezervo pri turističnem gospodarstvu, tam bi lahko storili še mnogo več, zato tudi organiziramo izobraževalna srečanja  za hotelirje in zaposlene v turizmu. Naša prihodnost je enaka ciljem v projektu Družba brez odpadkov - torej odložiti čim manj in reciklirati čim več. Dejstvo je tudi, da o tem učimo najmlajše - večkrat nas namreč obiščejo otroci iz šole in vrtca, z veseljem jih poučimo o vsem, kar jih zanima.

Oglejte si tudi