Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
16°C
SRE.
21°C
13°C
Oceni objavo

Pestro turistično leto 2013

Zima je za turistične delavce na Bledu vedno naporna, pa naj bo zima lepa in snežena - takrat nam je žal, da je ne delimo z večjim številom gostov, če pa je deževna in meglena, ni zadovoljen nihče. Kljub temu, da so letalske povezave s potencialnimi tržišči slabe, na primer Angleži ostajajo smučarski gostje in koristijo ski pass Julijske Alpe. Januarja med gosti prevladujejo še Hrvati, Srbi in Rusi. V teh mesecih so toliko bolj pomembni različni dogodki, ki se jim februarja že tradicionalno pridruži vedno bolj prepoznavno tekmovanje v zimskem plavanju. Marca  imamo na Bledu festival Travel Zoom, ki je lani privabil zveneča imena svetovnega marketinga. Kako pomemben je svetovni pokal v biatlonu, se morda še bolj zavemo, kadar ga ni. Tako je bilo tudi decembra lani, dobra novica pa je, da bo letos Pokljuka kar dvakrat prizorišče svetovnega pokala  - najprej od 5. do 9. marca, nato še decembra. Leto 2013 bo ostalo zapisano kot leto zanimivih mednarodnih dogodkov in kar treh evropskih prvenstev ter visokih protokolarnih obiskov. Skupaj z domačimi klubi in panožnimi zvezami, ki so se izkazali tudi kot dobri organizatorji, smo gostili evropska prvenstva v kegljanju na ledu, teakwondoju in broomballu. Ti dogodki so zelo pomembni za uresničevanje enega od naših ciljev – podaljševanje sezone, zato jim na Turizmu Bled namenimo finančno in kadrovsko podporo. Pozimi smo izpeljali študijsko potovanje združenja Alpine Perals, katerega član je tudi Bled. Udeležilo se ga je preko 20 županov in turističnih predstavnikov iz petih alpskih držav. Študijska tura se je pričela v avstrijskem kraju Weissensee, ki je znan po drsanju na zeledenelem jezeru in se nadaljevalo na Bledu, ki jih je z zaledjem Bohinja in Pokljuke popolnoma očaral.

Struktura gostov je izjemno pestra. Odločitev, da podpremo letalsko povezavo med Ljubljano in Londonom, ki jo je pripravila britanski turistična agencija Inghams, se je izkazala za pravilno, saj smo lani zabeležili 16% več nočitev gostov iz Anglije kot v letu 2012.  S tem smo vsaj delno sledili tudi drugemu cilju, podaljšanju dobe bivanja, saj britanski gostje ostajajo teden dni, izjemoma tudi dva. Aktivnosti na britanskem trgu smo nadgradili tudi s soorganizacijo najpomembnejše letne konference britanskih neodvisnih agencij TNG, ki je bila maja na Bledu.

Gostom so se pridružili tudi številni visoki obiski. Lepe vtise o Bledu smo delili z oskarjevcem Johnom Patricom Shanleyem, astronavtko Sunito Williams, predsednico indijskega parlamenta, japonskim princem Akišinom s soprogo,   britanskim princem Edwardom s princeso Sophie, ki je na sprejemu v GHT srečal tudi lastnike Rolls-Roycev, ki so pripravili spominski dogodek ob  100-letnice prečenja Alp ter spoznal tudi Britanko, ki je v »svojem drugem domu«  praznovala svoj 102 rojstni dan. 

Julij, avgust in september so bili pravi sezonski meseci. Veliko gostov, veliko prireditev in glede na zelo vroče poletje tudi veliko dnevnih obiskovalcev.    Avgusta smo zabeležili goste iz več kot 130 držav sveta, preko spleta smo predstavili novi zimski video »Bled pozimi«, ki ga je pripravila skupina Vizualisti kot del našega skupnega projekta.  

Kljub krizi je bilo lani končanih kar nekaj investicij, ki so zelo pomembne za blejski turizem, največja pa je bila kar 5,5 mio evrov vredna prenova hotela Astoria, ki je zasijal v povsem novi preobleki.

Vse, kar je bilo lani dobrega, je spodbuda za prihodnje aktivnosti v želji, da bo celoten Bled čim prej zasijal kot prava »podoba raja«.  Področja, ki jih moramo še nadgraditi, naj bodo naš skupen izziv za hitrejšo dosego zastavljenih ciljev.

 

Eva Štravs Podlogar, Turizem Bled

 

 

Oglejte si tudi