Bled - Regionalna destinacijska organizacija Gorenjska je v okviru projekta Okusi Gorenjske pred kratkim izdala istoimenski katalog, v katerem so z besedilom in fotografijami predstavljene značilne jedi Gorenjske. Projekt in katalog bodo predstavili danes teden na Bledu in potem še 28. januarja na sejmu Alpe - Adria: Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Avtor Okusov Gorenjske je prof. dr. Janez Bogataj.
Katalog predstavlja značilne jedi gorenjskih občin, o vsaki občini pa je napisanih tudi nekaj njenih značilnosti. Med značilne jedi Radovljice med drugim tako sodijo kroparska žonta in kroparski fižolovc, Linhartov cukr, med gorjanske gamsova juha in medaljoni divjega prašiča, med blejske kremšnita ter lešnikova potica s figami z Blejskega otoka, med bohinjske mohant ter žganci iz moke trdinke, med žirovniške ajdova kaša z gobami ter govnač, med jeseniške Betelovi kvašeni ajdovi krapi in orehovi štruklji z medom, med kranjskogorske pa rateški kocovi in špresovi krapi.



