DANES
25°C
8°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Gorenjci najboljši, občani Bleda pa …

Zdravje je pomembno za dobro počutje in uspešno vsakodnevno delovanje,  njegovo ohranjanje in krepitev pa ključnega pomena za vsakega od nas. V Sloveniji imamo na tem področju številnepreventivne in brezplačne programe, med njimi ima Program Svit pomembno mesto. Gorenjci so pri odzivnosti nanj najboljši, občanom Bleda pa se malo zatika.

Program Svit je državni presejalni program za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki, ki vključuje vse prebivalce, stare od 50 do 74 let z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Test z navodili za odvzem vzorca blata ciljna skupina prejme kar na dom in ga brezplačno vrne po pošti. Ob pozitivnem vzorcu na prikrito krvavitev v blatu sodelavci  programa osebo obvestijo in napotijo na kolonoskopsko preiskavo. Z rednim sodelovanjem v programu na vsake 2 leti omogočimo pravočasno odkrivanje predrakavih ali rakavih sprememb na debelem črevesu in danki ter s tem preprečimorazvoj težje oblike raka. V zdravstveni regiji Kranj smo ponosni, da smo glede na ostale zdravstvene regije v prvem polletju 2023 zabeležili najvišjo odzivnost v program (skoraj 69 odstotkov). Uspešnost Programa Svit se že kaže na zdravju prebivalcev, saj število na novo odkritih rakov debelega črevesa in danke po uvedbi upada, prav tako pa je več rakov odkritih bolj zgodaj.

Dejstva o raku debelega črevesa in danke na Gorenjskem:

-        četrti najpogostejši rak pri moških in pri ženskah,

-        pri moških je pogostejši (odkritih 14 odstotkov več novih primerov tega raka kot pri ženskah),

-        umrljivost je pri moških 1,9-krat višja kot pri ženskah.

Kako se Gorenjci odzivamo na vabila Programa Svit (podatki iz prve polovice 2023):

-        najboljša regija v Sloveniji: skoraj 69 odstotkov vabljenih sodeluje v programu,

-        sodeluje le 63odstotkov moških in 74 odstotkov žensk,

-        željeno vsaj 70-odstotno odzivnost dosega osem občin: Železniki, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Šenčur, Škofja Loka, Žiri, Žirovnica ter Cerklje na Gorenjskem.

Občani Bleda zaostajate!

-        le slabih 68 odstotkov se vas odzove na vabilo Programa Svit,

-        med njimi je 61 odstotkov moških in skoraj 73 odstotkov žensk.

Načelnik GRZ postaje Tolmin gospod Metod Fon je v okviru Festivala zdravja v Kobaridu podpisal svečano listino, s katero je Gorska reševalna zveza Slovenije postala podpornik Programa Svit in poudaril:« V Gorski reševalni zvezi Slovenije velik pomen namenjamo zdravju reševalcev, zato tudi podpiramo Program Svit, saj menimo, da je dobra in redna preventiva v današnjem času stresa, hitenja in velikih obremenitev edina pot k zgodnjemu odkrivanju raka, ki ga je danes vedno več. Podpiramo in z veseljem sodelujemo, ker je zdravje pomembno za vse nas in za vsakega posameznika posebej.”

Ste letos že prejeli Svitovo vabilo in ga pospravili v predal? Odzovite se zdaj in nato vsaki 2 leti!

 

Alenka Hafner, Darja Zupan in Sandra Zelko, NIJZ OE Kranj

Oglejte si tudi