DANES
23°C
8°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Festival vezenja

V Velenju je oktobra potekal tretji mednarodni festival vezenja, udeležili so se ga predstavniki iz šestih držav. Nanj smo se prijavili krožki iz Gorij, Bleda in Zasipa.

 

Letošnja rdeča nit so bila oblačila, ki smo jih predstavile tudi v tekmovalnem delu festivala, razstavile pa smo tudi ostale izdelke. Blejske vezilje so izvezle bluze in predpasnike, krstne prtiče ter kot edine na festivalu odejo za dojenčka - "pindekelček". Za dekoracijo so dodale staro, a zelo dobro ohranjeno pečo.

Pripravile so zelo bogato stojnico raznovrstnega vezenja, en zelo lep prtič je imel 45 vrst tehnik.  

Zasipške vezilje smo poleg topa, predpasnika in peče pokazale edino svileno jutranjko in plašč Dedka Mraza. Tudi izdelki na naši stojnici so bili bogati z raznovrstnimi tehnikami.

 

Razstavljavke so imele tudi modno revijo, manekenke so bile kar same vezilje - lastnice oblačil. Zadnji dan festivala je bila podelitev nagrad. Svoja dela je na ogled postavilo 70 razstavljavcev. Na tekmovalni pano so obesili 70 vezenih oblačil. Drugo nagrado je osvojila čudovita peča Dragice Valant iz krožka v Zasipu.


Namen festivala je obnavljanje kulture vezenja, izmenjava vzorcev, tehnik in medsebojno spoznavanje. Tudi to pot je bila razstava zelo bogata, tehnike pa raznolike. Vzdušje je bilo čudovito! 

 

Krožka VIDE in KATARINE!

Oglejte si tudi