Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Projekt Grundtvig tokrat v Sloveniji

Bled - Programi vseživljenjskega učenja pri CMPEIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja) omogočajo ljudem v vseh obdobjih življenja, da sodelujejo in prenašajo svoje izkušnje na področju izobraževanja in usposabljanja po vsej Evropi. V tem pogledu podpira številne projekte ali podprojekte. Eden teh je tudi program Grundtvig, namenjen populaciji starejši od 55 let. V okviru programa je Ljudska Univerza Radovljica prijavila projekt »Evropska zgodovina skozi gradove« skupaj s partnerji iz Anglije, Španije in Madžarske.

 

Udeleženci projekta se učijo o zgodovini sodelujočih držav, obiskujejo delavnice digitalne fotografije in se udeležujejo obiskov v tujini. Povsod si ogledajo najmanj štiri gradove in preko njih spoznavajo zgodovino posamezne države.

 

Po prvi mobilnosti v Angliji lani novembra, smo se udeleženci projekta zbrali v Sloveniji. V okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje na Ljudski univerzi Radovljica že več let potekajo predavanja iz zgodovine prod strokovnim vodstvom prof. Ane Jevševar, ki je tudi pri organizaciji mobilnosti v Sloveniji pripravila strokovni del obiska. Gostom smo pokazali grad Kamen, Pusti grad, radovljiško Graščino, Celjski grad, Ljubljano in zadnji dan še Blejski otok ter Blejski grad. Zadnja dva nam je slikovito predstavil župan Janez Fajfar. Tridnevno druženje smo zaključili v Viteški dvorani, kjer smo organizirali mednarodni večer s predstavitvijo hrane, pijače ter običajev iz vseh štirih držav. Preko tovrstnih projektov se nedvomno krepi zavest, da imamo poleg lastnega tudi evropsko državljanstvo in da si delimo skupno zgodovino. Pomemben del je tudi spoznavanje vrstnikov iz drugih držav, druženje in sklepanje novih poznanstev, za organizacije pa nove priložnosti za sodelovanje. Jeseni se odpravljamo v Španijo, v Barcelono.

 

»Za udeležence iz Katalonije je slovenska mobilnost predstavljala odkritje skrite dežele in njene zgodovine. Čas, ki smo ga preživeli v Radovljici, na Bledu in ostalih krajih po Sloveniji, je bil zelo prijeten. Počutili smo se domače v več ozirih, delili smo si zgodovino in doživetja. Naslednji obisk bo v Kataloniji. Potrudili se bomo, da ga bomo organizirali tako dobro kot naši prijatelji iz Slovenije. Iskrena hvala za vaše gostoljubje.« Joan Font, Španija

 

»Nekateri člani naše skupine so že prej obiskali Slovenijo kot turisti, tako da smo vedeli, da je krasna dežela. Je pa velika razlika, ko obiščeš Slovenijo kot prijatelj in učeči se posameznik. Globina znanja in trud slovenskih udeležencev projekta sta bila res odlična, omogočila sta nam močno interakcijo z vsebino projekta. Domov smo se vrnili z veliko več vedenja o vaši zgodovini in kulturi. Še posebej nas je navdušil obisk Bleda, imeli smo priložnost spoznati pomembnost same lokacije in njene zgodovinske dediščine. Čestitke in zahvala vsem vpletenim.« Simon Ryan, Velika Britanija

                                            

»Bled, lovilec src! Ne morem si zamisliti, da bi se kdorkoli, ki je videl ta čudoviti biser, ne želel vrniti. Z družino načrtujemo ponovni obisk, ker ga preprosto moraš videti. Slovenija je krasna dežela in Bled je središče njene lepote. Ob pogledu iz gradu sem razmišljal, v kateri hiši bi rad nekoč živel in sem jo našel. Mogoče mi bo pri tem pomagal zvon želja…«. Istvan Osztromok, Madžarska.     

 

»Za nas Madžare je bila to krasna izkušnja. Še posebej zaradi naše skupne zgodovine. Čeprav smo se učili o nekdanji Jugoslaviji, so mi šele sedaj nekatere stvari jasne. V Vili Bled sem stala pred sliko pokojnega Tita in v svojih mislih odpotovala v preteklost. Poskušala sem se spomniti podrobnosti, ki sem se jih učila v šoli. Potem smo se odpeljali na otok, vreme je bilo lepo, samo vetrovno. Šli smo v cerkvico, kjer je bil zvon želja; želim si, da bi se nekega dne  vrnila sem.

Bila je čudovita izkušnja, prijazen in topel sprejem, dobra organizacija in objemi, ki so se spremenili v prijateljske.« Eva Bartha, Madžarska 

 

Mateja Rozman Amon

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi