Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Bled, Šentjur in Brda – energetsko najbolj prodorne in odmevne občine v Sloveniji

Že šestič zapored je Energetika.NET podelila nagrade slovenskim občinam, ki so naredile največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov – letos so jih prav zato poimenovali energetsko najbolj prodorne in odmevne občine v Sloveniji. Nagrado so tako prejele občina Šentjur med velikimi občinami, med srednjimi je bila najboljša občina Bled, med malimi pa občina Brda. Prav goriška občina Brda je postala tudi letošnja absolutna zmagovalka natečaja s čimer nadaljuje trend velikih uspehov malih občin, saj naziv prevzema od letošnje gostiteljice Šentruperta.

 

Občina Bled je Lokalni energetski koncept (LEK) sprejela že leta 2008, od takrat pa izvaja številne dejavnosti na področju učinkovite rabe energije (URE), rabe obnovljivih virov energije (OVE) in skrbi za izboljšanje oskrbe prebivalcev z energijo (mimogrede, več kot tretjina jih je priključena na omrežje z zemeljskim plinom).

 

Lani so tako v energetsko sanacijo in rekonstrukcijo Vrtca Bled skupaj z Ministrstvom za infrastrukturo vložili dva milijona evrov, sredstva namenjajo tudi za energetski menedžment in izvajanje energetskega knjigovodstva. S pomočjo švicarskega prispevka so na osnovni šoli uvedli toplotno črpalko. S pomočjo koncesionarja so se lotili še dveh pomembnejših projektov, in sicer postopoma so začeli navadne žarnice na javni razsvetljavi menjavati z varčnimi, na nekaj bencinskih servisih pa so namestili polnilnice za električna vozila.

 

Med investicijami na področju energetike je tudi energetska sanacija zdravstvenega doma. Tudi letos projektov ne manjka. Poleg tega, da bodo aktivno iskali različne vire za financiranje številnih novih projektov, bodo veliko pozornosti namenili tudi izdelavi energetskih izkaznic in različnim ukrepom za zmanjšanje letne porabe električne energije in tudi toplote v občinskih stavbah, izdelali pa bodo tudi program izvajanja akcijskega načrta iz LEK, so sproročili iz Energetika.NET.

Oglejte si tudi