Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
18°C
Oceni objavo

Potapljači so izvedli že 31. akcijo čiščenja Blejskega jezera

V soboto, 25. maja, je Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze uspešno izvedlo že 31. tradicionalno akcijo čiščenja Blejskega jezera in njegovih brežin. Četrto leto zapored so se akciji pridružili otroci bližnjih osnovnih šol, projekt pa je že šestič podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, ki skupaj s Slovensko potapljaško zvezo slovenske vode čisti že več kot 7 let. S pomočjo prostovoljcev so potapljači Blejsko jezero očistili za 150 kg odpadkov.

 

Bled je zelo priljubljena turistična destinacija, ki vsako leto privabi množice obiskovalcev, posledično pa se nabere tudi precej smeti. V tradicionalni akciji čiščenja Blejskega jezera, ki velja za najstarejšo ekološko akcijo v Sloveniji, saj se je letos odvila že enaintridesetič, sta Slovenska potapljaška zveza in DPD Bled združila moči z Občino Bled, Ribiško družino Bled, Infrastrukturo Bled, Podvodno reševalno službo, ribiči, čolnarji, reševalci in okoljevarstveniki. 110 potapljačev, med njimi podpredsednik Vlade RS in minister za finance Klemen Boštjančič, in več kot 250 ostalih udeležencev, med katerimi so bili že četrto leto tudi učenci OŠ Bled in OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, je ob podpori podjetja Spar Slovenija in potapljačev iz Hrvaške in Srbije Blejsko jezero očistilo za 150 kg odpadkov. S čistilno akcijo na tem območju si že nekaj let prizadevajo ne le zmanjšati količine odpadkov, temveč tudi omejiti širjenje invazivne tujerodne zebraste školjke, ki povzroča gospodarsko in okoljsko škodo.

Samo Frantar iz Društva za podvodne dejavnosti Bled je po akciji povedal: »Prebivalci Slovenije se vse bolj zavedajo pomena ustreznega ravnanja z odpadki, saj količina odpadkov, ki jih izvlečemo iz vode, vsakoletno upada. To nas izredno veseli, obenem pa se zavedamo, da se še vedno soočamo z izzivom odpadkov v okolju, zato je uporaba izdelkov iz biorazgradljivih materialov še vedno ključnega pomena. Akciji so se ponovno pridružili tudi osnovnošolci, ki so med posebnimi delavnicami, ki jih zanje pripravljamo v DPD Bled, pokazali ogromno zanimanja za spoznavanje in razumevanje našega ekosistema. Za nami je še ena uspešno izpeljana akcija, za kar se iskreno zahvaljujemo udeležencem in podjetju Spar Slovenija, ki nas je podprlo že šesto leto zapored in s tem dokazalo skrb za ohranjanje čistih slovenskih voda

Podjetje SPAR Slovenija je v okviru svoje trajnostno naravnane iniciative Skupaj za boljši jutri podprlo že številne čistilne akcije, poleg Blejskega jezera so v preteklosti čistili še Soboško jezero, reke Dravo, Muro, Ščavnico, Savo, Krko in Ljubljanico. Prav tako so se lotili čiščenja slovenskega morja ob obali Fiese. V sklopu pobude si v Sparu prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, spremembe navad potrošnikov in varovanje okolja.

DPD Bled


Oglejte si tudi