Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
7°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Občinska komisija za urbano zelenje



Skoraj 50-letno delovanje komisije za urbano zelenje je znak, da se Blejci že dolgo zavedamo pomena parkov in drevja, ki bogati naš življenjski prostor.

Dolga desetletja je bil predsednik te komisije Janez Petkoš, ki je pred 35 leti naredil tudi prvi načrt za obnovo Zdraviliškega parka.



Sedaj je politika vzdrževanja in urejanja taka, da zelenje, ki je pomembno z vidika kulturne ali naravne dediščine, obravnavajo strokovnjaki iz Kranja ali Ljubljane.



Občinska komisija pa na terenu obravnava vloge občanov in podjetij.

Najpogostejše vloge so za obravnavo nevarnih dreves ob hišah, sušenje okrasnega drevja, oblikovanje krošenj, svetovanje o odstranitvi in nadomestni sadnji ustreznih drevesnih vrst …

Vloge za oglede se zbirajo na Občini Bled na e-naslovu Marko.Mencinger@bled.si. Ko se zbere nekaj vlog, gre komisija na teren, o času ogleda pa obvestimo tudi vlagatelje. O terenskem ogledu komisija napiše zapisnik.



Glavne vsebine delovanja v zadnjih letih so bile:

- obnova okrasnih zasaditev okoli Alpskih blokov,

- pravočasna in strokovna nega krošenj okrasnih, gozdnih in sadnih dreves …

- odstranjevanje brestov in velikih jesenov, ki jih uničujejo bolezni,

- redukcija invazivnih tujerodnih drevesnih vrst,

- svetovanje za izbor čim primernejše nadomestne zasaditve.

Z naštetimi vsebinami bomo nadaljevali, hkrati pa želimo popularizirati tudi pomen in izbor ustreznih dreves v urbanem okolju Bleda. S tem namenom bomo člani komisije občasno pisali v Blejske novice, kar je doslej najbolj pridno delal dr. Jan Bizjak. Potrebno se je namreč zavedati, da drevesa sadimo za desetletja, z malo sreče pa tudi stoletja. Ob vse zahtevnejših klimatskih pogojih je zato še toliko bolj pomembno, da za določeno lokacijo izberemo najprimernejšo drevesno vrsto, ki nam bo lahko s čim manj nege in skrbi zdravo uspevala in bogatila našo čudovito krajino čim dlje časa.

Ob tej priložnosti občane in občanke pozivamo, da do konca maja vsako leto na gornji e-naslov prijavijo zanje najbolj zanimivo drevo, ki raste na Bledu. Komisija bo vsako leto izbrala eno drevo, ga opisala ter poudarila njegove kvalitete in pomanjkljivosti.



Vida Papler-Lampe

Oglejte si tudi