Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Dogodki ob Evropskem tednu mobilnosti 2022 in prodaja odsluženih koles iz sistema za avtomatizirano izposojo koles

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letos pod sloganom: Trajnostno povezani.  Trajnostno mobilnost slavimo že več kot 20 let. 

Tudi letos v času Evropskega tedna mobilnosti Občina Bled v sodelovanju s šolami in vrtcem organizira kar nekaj aktivnosti. Osnovne šole bodo že po ustaljeni praksi v tem času izvajale pešbuse, Vrtec Bled bo izvedel akcijo "Beli zajček" oz. vrtičkarje s starši nagovarjal k trajnostnim prihodom v vrtec. 

Na osnovni šoli bodo 20. 9. 2022 za drugošolce iz Bleda, Ribna in Bohinjske Bele uprizorili igrico Nika in promet, za Vrtec Bled bo 16. 9. 2022 ob 9:30 uri v prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled uprizorjena lutkovna predstava Vilko zasije na poti.

Že od ponedeljka, 19. 9. 2022, bomo na lokaciji Centra ponovne uporabe (ŠKART) pred Infrastrukturo Bled zbirali odslužena in zaprašena kolesa, kjer jih bodo v grobem poservisirali delavci. Če so kolesa za izmenjavo v slabem stanju, občina priskrbi in krije nujna popravila, preden se predajo v izmenjavo.

Sama izmenjava je predvidena ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti na dan brez avtomobila, 22. septembra 2022, med 9:00 in 14:00 uro pred ŠKART-om v okviru dogodka popravljalnica in izmenjevalnica koles. Občani si lahko izberejo enega od koles, ki je na voljo in ga odpeljejo. Na ta način promoviramo trajnostno mobilnost in krožno gospodarstvo. Sočasno bomo prodali tudi kolesa iz odsluženega sistema za avtomatizirano izposojo koles, "Bled. Green Ways.". Gorska kolesa se bodo prodajala po ceni 50,00 EUR, mestna kolesa po ceni 30,00 EUR, električna pa po ceni 10,00 EUR. Pri tem opozarjamo, da so bila kolesa od leta 2017 do konca kolesarske sezone 2021 del sistema za avtomatizirano izposojo koles – »Bled. Green ways.«. Izpostavljena so bila vsem vremenskim razmeram, vandalizmu, neprimerni uporabi, … Kljub servisiranju so nekatera kolesa v slabem stanju. Električna kolesa imajo iztrošene baterije, polnjenje ni mogoče. Za uporabo jih je potrebno ustrezno prilagoditi (menjava baterij, nakup adapterja za polnjenje baterije). Vsa kolesa pa so mogoča za uporabo nadomestnih delov.

Vsi, ki boste 22. septembra 2022, prikolesarili mimo Centra ponovne uporabe od 7:30 ure dalje, ste vabljeni, da se okrepčate na kolesarskem zajtrku.

Vsi ostali pa vabljeni, da izkažete svojo podporo prizadevanjem k blaženju podnebnih sprememb in spreminjanju potovalnih navad, ter se za premagovanje krajših vsakodnevnih razdalj odločate peš, s kolesom, skirojem ali drugimi trajnostnimi prevoznimi sredstvi. 

Izvedba aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe, projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.


Oglejte si tudi