DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Dobitniki letošnjih občinskih priznanj

Občina Bled svoj občinski praznik praznuje 10. aprila. Slovesnost s podelitvijo priznanj bo na praznični dan ob 18. uri v Festivalni dvorani. Tokrat predstavljamo dobitnike Županovega priznanja.

 

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE BLED PREJMEJO:

 

 

ZUMER  SAMEJA

 

Zumer Sameja je bil pred 62. leti rojen na otoku afriškem Zanzibar kot britanski državljan. Že pred štiridesetimi leti se je zaposlil pri Inghamsu, ki še danes spada med najbolj ugledne britanske potovalne agencije. Dolga leta je zadolžen za promocijo in prodajo turističnih aranžmajev v Slovenijo. Zaradi njegove zavzetosti pride k nam tudi dosti novinarjev, Slovenija, še posebej pa Bled pa zavzemata vidno mesto v vsakoletnem najbolj razpoznavnem katalogu o počitnicah v Alpah „Lake and Monutains“, npr. z naslovnico z Bledom, itd.

Kot pravi sam, je po osamosvojitvi Slovenija postala njegov drugi dom. Obožuje naše naravne lepote, raznolikost, kulturo, čez vse pa naše ljudi in gostoljubnost.

 

BRIGITA LUKMAN

Domačinka z Bleda, ki jo je življenjska in poklicna pot zanesla v sosednjo občino in v upravne vede, a ljubezen do gledališča in dela z mladimi jo spremlja že iz osnovnošolskih dni.  Neizmerno veselje ji prinaša delo z mladino, bodisi v okviru ljubiteljskega gledališča, župnije Bled bodisi pri programih, ki jih vodijo sestre HMP na Bledu.

Deliti večletne izkušnje z odrskih desk in biti z mladimi in za mlade, je izziv in odgovor za današnji čas. Tako bi odgovoril tudi sam sv. Janez Bosko, lani smo praznovali jubilejno 200-letnico njegovega rojstva. Ob svetovnem praznovanju rojstva tega svetnika in učitelja mladine se je rodila ideja o nastanku muzikala, ki bi predstavil bistvo njegovega življenja – kako je mlade zbiral z ulic in jim posvetil vse svoje življenje. Brigita Lukman je bila režiserka muzikala Za vas živim. Projekt je bil zasnovan prostovoljno in je združil različne ustvarjalce iz vse Slovenijo,  tudi gostovali so po vsej Sloveniji.   

 

DRUŠTVO ŽENA IN DEKLET NA VASI OBČIN BLED IN GORJE

Današnje kmečke ženske imajo v primerjavi s svojimi mamami in babicami veliko bolj sodobne poglede na svojo vlogo v družbi. Če je bilo še pred nekaj desetletji gospodinjsko delo stisnjeno med štiri stene domače hiše, je danes med gospodinjami vedno več takih, ki se zanimajo za širše področje svojega življenja in se želijo uveljaviti tudi z delom, ki ni vezano izključno na tradicionalna gospodinjska opravila. Kmečke ženske so se začele povezovati, zato je bil tudi na Bledu ustanovljen Aktiv kmečkih žena, ki se je pred 20 leti preimenoval v Društvo žena in deklet na vasi Občine Bled, leta 2008 pa se je društvu pridružila še Občina Gorje. Društvo danes šteje 80 članic.  Kmečke žene so društvo ustanovile z namenom prostovoljnega povezovanja in dviga izobraženosti gospodinj na področju prehrane, zdravja, urejanja domov … Z veseljem se odzovejo na prošnje občine ali drugih društev pri organizaciji pogostitev na raznih prireditvah, kjer s svojimi dobrotami razvajajo brbončice obiskovalcev. Sodelujejo pri organizaciji različnih dogodkov. Skrbijo za ohranjanje tradicije in s tem povezanih običajev. Prepoznavne so po dobrih, domačih sladicah. Dodatne ideje in izkušnje pa si članice enkrat letno dopolnijo s strokovno ekskurzijo. Njihov cilj je druženje, sprostitev in prenašanje predragocenih izkušenj na mlajše generacije.

 

ŽENSKI PEVSKI ZBOR PLETNA BLED

Leta 1995 je bil v okviru DU Bled registriran Ženski pevski zbor Bled, v  katerem je pelo  22 ljubiteljic zborovskega petja. Do leta 1998 ga je vodila Alenka Špenko, za njo pa je taktirko prevzela Beti Demšar Zupan. Konec leta 2001 se je zbor preimenoval v Ženski pevski zbor Pletna  Bled. Dotedanjo predsednico Katko Knaflič je zamenjala Marjeta Žerovec.


V dvajsetih letih delovanja se je v zboru zvrstilo 53 pevk, ki  so se preizkusile v različnih zvrsteh zborovske glasbe. V svoji kroniki ima 256 nastopov in koncertov. Zapel je na prireditvah na Bledu in okolici pa tudi izven meja Slovenije. Posebno mesto je imel  vsakoletni samostojni letni koncert v cerkvi na Blejskem otoku. Sodeloval je na Krogu prijateljstva,  na prireditvah v adventnem času, revijah odraslih pevskih zborov, kresovanju, koledovanju in koncertih drugih pevskih zborov. Poskrbel je za razvedrilo v domovih starejših občanov in v bolnici v Begunjah.

 

Na občnem zboru leta 2015 so se članice odločile, da bodo prenehale delovati. Hvala vsem, ki ste jih podpirali in spremljali njihove nastope.

 

 

Vezilje Vide

 

Vezilje s svojo dejavnostjo pomagajo pri ohranjanju narodnega blaga in tradicije ter omogočajo srečevanja starejših in vzpostavljanje socialne mreže. Letos praznujejo deset let delovanja, s svojimi izdelki sodelujejo na občinskih, pokrajinskih, državnih in mednarodnih razstavah. Pod vodstvom Brede Jamar se vsak teden sestajajo v prostorih Društva upokojencev Bled, kjer izdelujejo vezenine in ostala ročna dela. Vsako leto na Plemljev dan v blejski osnovni šoli sodelujejo na delavnicah medgeneracijskega projekta, vsak novorojenčke v občini pa dobi njihov vezen slinček.

 

Gabrijela Valant

 

Gabrijela Valant iz Bodešč je rešila življenje. Kot varuhinja je zaposlena v bivalni enoti Pri Boru, ki spada pod CUDV Radovljica. Neke poletne nedelje so se s stanovalci enot odpravili na Šobec. Posedli so v senco dreves, ko se je eden izmed stanovalcev odločil, da bo zaplaval. Kljub temu, da je dober plavalec, ga je nenehno spremljala z očmi, hotela ga je celo fotografirati. V tistem trenutku se je obrnil in potonil. Gabrijela je skočila v vodo in ga potegnila na obalo, kjer so ji pomagali obiskovalci Šobca ter ga začeli oživljati. Medtem je prispelo reševalno vozilo in ugotovili so, da je doživel epileptični napad. S stanovalcem Borove hiše je zdaj vse v redu.

1/7

BRIGITA LUKMAN

DRUŠTVO ŽENA IN DEKLET NA VASI OBČIN BLED IN GORJE

Gabrijela Valant

Lojze Ropret

Vezilje Vide

ZUMER SAMEJA

ŽENSKI PEVSKI ZBOR PLETNA BLED

Gabrijela Valant je s svojim dejanjem pokazala srčnost in storila največ, kar človek lahko - rešila življenje.

 

Stanislav Zupan

 

Stanislav Zupan iz Ribnega, za prijatelje Stanko, se je domačemu gasilskemu društvu pridružil kmalu po vstopu v osnovno šolo, gasilskih vaj in tekmovanj se je udeleževal že kot pionir. Znanje je nadgrajeval s tečaji za gasilce in usposabljanji za gasilske specialnosti. Tako je opravil usposabljanje za delo s helikopterjem, tečaj za uporabnika radijske postaje, tehničnega reševalca in uporabnika dihalnega aparata. Svoje znanje uporablja na intervencijah, vedno se odzove med prvimi. Od leta 2008 opravlja funkcijo pomočnika poveljnika za radijske zveze, je tudi član upravnega odbora društva. Znanje in izkušnje prenaša na mlajše. Pomaga pri organizacijah gasilskih dogodkov. Stanko ni le gasilec pač pa tudi navdušen in odličen tekač, brez dvoma najhitrejši gasilec v Ribnem. Kot aktiven član Vitezov dobrega teka sodeluje pri organizaciji Nočne 10ke in pri organizaciji Teka na Talež, ki ga je leta 2012 ponovno obudil. Je član ŠD Pokljuka in OK Pokljuka, kot prostovoljec pa sodeluje še na mnogih področjih.

 

 

Lojze Ropret

 

Alojz ali Lojze Ropret z Bohinjske Bele je nad besedami, pa naj bodo izgovorjene v gledališki igri ali poeziji, očaran že vse življenje. Že v osnovni šoli je bil recitator, poezija je njegova posebna ljubezen. Kot igralec je na domači oder prvič stopil v sezoni 1982/83 in vse od takrat ljubiteljsko gledališče močno zaznamuje njegovo življenje. Sodeloval je s profesionalnimi režiserji ter si tako pridobil obilico znanja, tega je našel tudi na seminarjih Zveze kulturnih organizacij in pod vodstvom Matije Milčinskega. Svojo prvo predstavo je režiral v Srednji vasi. S svoji predstavami je požel vrsto priznanj. Sodeluje s številnimi društvi in gledališčniki, že vrsto let je član upravnega odbora Kulturnega društva Bohinjska Bela. Zelo se že veseli otvoritve novega doma in praznovanja 110. obletnice kulturnega delovanja na Beli in 70. obletnice domačega društva.

 

 

Oglejte si tudi