Bled

DANES
21°C
13°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Čuječnice za lahko noč : prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje

Čuječnice za lahko noč : prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje

Kathryn Nicolai

»Spanje je supermoč sodobnega sveta. Zgodbe so stara magija.« (str. 12)

Kathryn Nicolai si že od malega pred spanjem pripoveduje sproščujoče zgodbice, ki ji pomagajo zaspati. Dolgoletna učiteljica joge in meditacije je leta 2018 začela podcast Nothing Much Happens, kjer je te pomirjujoče zgodbe, v katerih se ne zgodi nič posebnega, delila s svojimi poslušalci – poslušalci, katerih število je zelo hitro naraslo, saj je bila prva sezona, s trinajstimi epizodami, kmalu poslušana več kot milijonkrat. Dve leti po začetku podcasta je bila izdana knjiga Čuječnice za lahko noč : prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje (v izvirniku Nothing Much Happens: Cozy and Calming Stories to Soothe Your Mind and Help You Sleep), v kateri je zbranih dvainpetdeset od teh kratkih zgodbic – od tega šestnajst novih, napisanih prav za knjigo in nikoli prej slišanih.

»Razmišljajoči um je nekoliko podoben tovornjaku, ki vozi sam, z opeko na pedalu za plin. […] No, te zgodbe so skrbno pospravljena in urejena garaža, v katero boste parkirali um.« (str. 11, 17)

Za avtorico pravijo, da je arhitektka udobja, ki v svojem pisanju brezhibno združuje pripovedovanje zgodb s tehnikami treninga možganov, ki spodbujajo boljše spalne navade. Branje teh prijetnih zgodbic, v katerih se bralec med drugim sprehodi po zimskem gozdu, udeleži koncert v parku, vrtnari na zelenjavnem vrtu in celo obišče knjižnico, ima skorajda meditativen učinek, ki bralca sprosti, pomiri in, če jih bere pred spanjem, utiša misli in pomaga zaspati. Bralna izkušnja je izpopolnjena še z med zgodbe vstavljenimi recepti, nasveti za meditacijo in čuječnost v vsakdanjem življenju ter čudovitimi ilustracijami.

Priporočeno za vse, ki imajo težave z izklopom možganom pred spanjem, ali imajo željo po zelo sproščujočem branju.

Kaja P. Staroverski

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, enota Bled


Oglejte si tudi