Bled

JUTRI
19°C
8°C
ČET.
18°C
13°C
Oceni objavo

22. Veselo po domače uspešno zaključeno

Več kot 70 nastopajočih, okoli 400 zadovoljnih obrazov in skoraj 180 minut odlične glasbe, dobre družbe ter neverjetne energije je bilo moč opaziti in doživeti na prireditvi 22. Veselo po domače. Dogodek je potekal 29. decembra v Festivalni dvorani na Bledu v organizaciji Folklornega društva Bled.

V večer smo vstopili z ansamblom Svizci in skladbo, ki je bila več kot na mestu za uverturo večera – Dobrodošli na Bledu. Vajeti večera je zatem prevzela Folklorna skupina Voše, ki nas je s pridihom mladosti in igrivosti popeljala daleč v preteklost.

Povabilu se je z veseljem odzval tudi trio Denisa Novata. Denis že 35 let navdušuje s svojo diatonično harmoniko po vsem svetu. Navdušil je tudi papeža Frančiška, s katerim se je prvič srečal pred osmimi leti. Leta 2020 pa mu je podaril harmoniko, izdelano iz slovenskega lesa.

Pred približno 20 leti so pevke narodno-zabavnih ansamblov, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, (bolj za šalo kot zares) ustanovile klub Dame domače glasbe: Jožica Brdnik (ansambel Ivana Ruparja in ansambel Laufarji) Jelka Hafner (ansambel Igor in zlati zvoki), Majda Petan (ansambel Štajerski vagabundi), Jelka Potočnik (sestre Potočnik in ansambel Dobri znanci), Hermina Šegovc (ansambel Štirje kovači), Sonja Primožič (ansambel Zarja) in Cita Galič (ansambel Slovenija in Družina Galič), ki jih je tudi spremljala na citrah.

Večer so popestrili še člani Folklorne skupine Schuh-plattler Fürnitz Faaker See, ki so v lanskem letu obeležili 40-letnico delovanja, in Jerneja Terlikar na citrah, v družbi orgličarjev Zdenke in Lojzeta Berganta. Počaščeni smo bili tudi s pozdravnimi besedami župana Občine Bled, gospoda Antona Mežana. Prvi del večera smo zaključili z ansamblom Štirje kovači, ki so se s svojo bogato zgodovino zapisali med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Vpisali so se v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdlje delujoči narodno-zabavni ansambel na svetu. Neprekinjeno delujejo že 70 let.

Vse to pa se ne bi zgodilo brez zavzetosti, zagnanosti članov Folklornega društva Bled, ki že deset let skrbi za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. V nadaljevanju sta za več kot 40-letno delovanje v folklorni dejavnosti prejela priznanje Francka in Franci Pogačnik. Gallusovo značko sta za več kot 50-letno glasbeno ustvarjanje prejela ga. Jelka Potočnik in g. Marjan Rekar, sicer tudi člana FD Bled. Izročil jima jo je vodja Območne izpostave JSKD Tržič, g. Boris Kuburič. Da je nasmeh brezplačno sredstvo za izboljšanje videza, so dokazali in poskrbeli člani humoristične skupine Smeh iz Tržiča. Skupina je na svoji (skoraj 40-letni) poti izvedla veliko odmevnih zabavnih projektov doma in drugod. Sledil je čaroben zaključek prireditve z vsemi nastopajočimi, v preddverju Festivalne dvorane pa zakuska ob glasbeni spremljavi ansambla Duo Nota.

1/5

Denis Novato, trio

Dame domače glasbe

gospod župan Mežan Anton z napovedovalko Majo

gospod ŠEGOVC - 70 let ustvarjanja

skupina SMEH

Prireditev je izvrstno povezovala Maja Tekavec.

Najlepša hvala vsem za obisk in se vidimo na 23. Veselo po domače.


Mare Rekar


Oglejte si tudi