Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
18°C

Ozaveščati o škodljivih navadah pitja

Center za socialno delo Severna Primorska, Enota Ajdovščina, je skupaj z Zdravstvenim domom Ajdovščina pristopil k projektu Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Osnovni cilj projekta je zmanjševanje čezmernega pitja v naši kulturi in s tem preprečiti negativne posledice, ki jih tvegano ter škodljivo pitje alkohola ima lahko za posameznike, svojce ter celotno družbo. Projekt SOPA sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.

Slovenska družba je alkoholu zelo naklonjena. Pravimo, da smo »mokra« kultura. Slovenci pijemo ob vsaki priložnosti, naj bo to rojstvo ali smrt, uspeh ali neuspeh. Pijemo, ko je to primerno ali pa tudi ne. Naša kultura je prežeta z alkoholom in jo lahko preimenujemo v alkoholno kulturo (Perko, 2013).

Na Centru za socialno delo Severna Primorska, Enota Ajdovščina, tri strokovne delavke izvajamo svetovanje in se bolj poglobljeno ukvarjamo s posamezniki, ki s soglasjem izrazijo željo k sodelovanju ter zmanjševanju tveganega ali škodljivega pitja. Koncept dela temelji na vzpostavljanju oblike pomoči, kjer je zagotovljen varen in odprt prostor za pogovor. V projekt SOPA smo vključeni od leta 2018. Bolj aktivno ga izvajamo od januarja letos, kjer opažamo pozitivne odzive pri naših strankah. Vsaki stranki omogočimo prostovoljno sodelovanje v projektu, tudi če prihajajo na center z drugimi nameni. Pri posameznikih, kjer je razvidno, da tvegano ali škodljivo pijejo pa ravno tako omogočimo prostovoljno sodelovanje in morebitno zmanjševanje tveganega ali škodljivega pitja. Obravnava v projektu SOPA ne vpliva na obravnavo drugih pravic znotraj centra. Poleg zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola si želimo ozaveščati družbo in posameznike o škodljivih navadah pitja, tako zdravstvenih kot socialni dejavnikih, ki vplivajo na kvaliteto življenja. Raziskave potrjujejo, da je s socialnega vidika prekomerno pitje alkohola eden glavnih virov socialnih težav, razbitih družin in slabih medsebojnih odnosov (Ramovš, 1988).

Redno uživanje alkohola, še posebej pri ljudeh, ki so primarno ranljivi glede vedenjskega nadzora in v okolju, ki spodbuja pitje alkohola s številnimi ojačevalnimi dražljaji, se iz manj tveganega pitja lahko razvije vedenje, ki povzroča tvegano in škodljivo pitje alkohola (Rus Makovec, 2016). Podatki potrjujejo, da je tvegano in škodljivo pitje poglavitni problemski sklop na področju socialnega varstva. Največkrat je skrit pod sekundarno materialno, osebnostno, zlasti pa medčloveško odnosno problematiko. Ravno zato je še toliko bolj pomembno, da se o tem govori in vzpostavlja kritičnost do takšnega načina vedenja.

V projekt SOPA vabimo vse zainteresirane, ki bi želeli spremeniti razmišljanje ali navade glede pitja alkohola, saj je namen projekta SOPA predvsem prispevati k boljšemu zdravju in boljši kvaliteti življenja prebivalcev Slovenije.

Projekt SOPA - Nacionalni inštitut za javno zdravje

Remi Bajrič, mag. soc., CSD Severna Primorska, Enota Ajdovščina

Literatura:

Perko, A. 2013. Pijan od življenja: premagati alkohol in spet zaživeti. Ljubljana. Mladinska knjiga.

Makovec Rus, M. 2016. Od škodljive rabe do odvisnosti. Idrija. Psihiatrična bolnišnica Idrija.

Ramovš, J. 1988. Socialni delavec in alkoholizem. Ljubljana. Delavska enotnost.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi