DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Postni večeri 2016

Postni večeri verskega poglabljanja so v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina v sodelovanju s Karitas vipavske dekanije in Civilne iniciative Čaven letos potekali že petindvajsetič. Tri četrtke v postu smo obiskovalci napolnili dvorano Srednje šole Veno Pilon v Ajdovščini in prisluhnili gostom s temami uglašenimi na leto usmiljenja.

Prvi  večer smo gostili teologa Boštjana Harija, ki je spregovoril o zdravilni moči usmiljenja. Krščanski Bog človeka išče, prihaja človeku naproti. Ko jaz govorim, on posluša. Božje usmiljenje je brezmejno za tiste, ki se obračajo Nanj. Velikokrat so naš napuh, naša ošabnost in neodpušačnje pregrade, da božje ozdravljenje ne more delovati. Zavedati se svoje grešnosti je ponižnost srca. Človek ni ponižen, če sebe daje v nič. Ponižen je tisti, ki se zaveda odvisnosti od Boga. Bog je ljubezen, ki ljubi tudi grešnike, le odpreti mu moramo naše srce.

Drugi večer je bil naš gost sodelavec slovenske Karitas  Alojzij Štefan s temo Moj izgubljeni sin. Spraševal se je: ali je potrebno biti usmiljen do ljudi, ki so vse zapravili in zašli na pota zasvojenosti ter pristali na najnižji točki življenja. Taki ljudje se nam ne smejo smiliti – bodimo pa do njih usmiljeni. Biti usmiljen pomeni biti naklonjen, biti mil, nežen, pomeni pomilostitev, razdolžitev, priznanje majhnosti, nemoči .... novo priložnost. Usmiljenje  mora postati naš način življenja. Sprejeti vse ljudi tudi tiste najbolj pri dnu. Usmiljenje je najpopolnejši izraz ljubezni, je drža majhnosti. Bog se človeka ne naveliča usmiliti. Če hočemo, da se bo izgubljeni sin vrnil, mora postati moj sin. Naučiti se moramo sprejemati, odpuščati in pomagati.  

Gost tretjega večera je bil upokojeni duhovnik Stanko Sivec, ki kljub devetim križem še vedno službuje v Prvačini. Preživel je zapor in koncentracijsko delovno taborišče in je zadnji še živeči duhovnik iz montiranih procesov. Nedavno je pri goriški Mohorjevi izšla knjiga njegovih spominov, ki je ne le literarno dovršena, ampak tudi zanimiva, hudomušna in polna optimizma. Tudi najhujše stiske namreč opisuje vedro in humorno. O njegovi globoki veri in zaupanju v Vsemogočnega smo se udeleženci večera v polnosti prepričali. Gospod Sivec je prepričan, da je v vsakem zlu, trpljenju in krivicah nekaj koristnega za utrjevanje trpežnosti, vztrajnosti in prispevek k duhovnemu dozorevanju. Vse to je sam sprejemal s hvaležnostjo Bogu, bez zamer, obtožb in grenkobe. Tako nam je gospod Sivec svetla priča usmiljenja.

Člani Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina voščimo veselo praznovanje Velike noči.

Niko Ličen

 

Oglejte si tudi