Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Cantate Domino iz Kočevja v Šturjah

V Šturjah smo božično novoletne dneve zaključili z gosti iz Kočevja. Pri sobotni večerni maši je prepevala skupina Cantate Domino. Skupina dvanajstih pevcev prepeva Gospodu že triintrideset let. Je mešani zbor, ki prepeva božične in koledniške pesmi, ima pa tudi posnetih mnogo pesmi iz starega izročila in sicer belokranjske, staroslovanske ter druge ljudske pesmi ter umetne domačih in tujih skladateljev.

Skupino vodi Franc Štefanič, ki je tudi organist. Po poklicu je kirurg, travmatolog, zaposlen v Kliničnem centru v Ljubljani. Skupaj z ženo Heleno sta že od začetka njen 'motor' in organizatorja nastopov in delovanja skupine, ki je zelo aktivna. V preteklih letih so prepotovali pol sveta, saj so gostovali v skoraj vseh državah bivše Jugoslavije, po Evropi, Rusiji ter celo v Ameriki. So prejemniki številnih priznanj na domačih in mednarodnih tekmovanjih v Bratislavi, Benetkah, Barceloni, na Portugalskem, v Assisiju in v Carigradu. Ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom je skupina prepevala pri slovesni maši v baziliki Santa Maria Maggiore v Rimu. Leta 2018 pa je bila na avdienci pri papežu Frančišku, kjer je zapela 20.000 glavi množici na Vatikanskem trgu.

Zakonca Štefanič sta poleg petja tudi navdušena kolesarja po Jakobovih poteh. Že deset let je od vzpostavitve Slovenske kolesarske Jakobove poti, ki sta jo trasirala s prijatelji.

Prav na kolesarjenju po eni od teh poti sva se s pevcem Mirom srečala z njima in se dogovorila za obisk zbora v naši župniji. Povabilo so z veseljem sprejeli in se iz zasneženega Kočevja zapeljali do zelene Vipavske doline. Najprej so se ustavili v Žapužah in si ogledali muzej kemičnih svinčnikov ter se odpravili na nastop k svetemu Juriju.

Po maši so se predstavili še s starimi koledniškimi pesmimi pred oltarjem, nato pa so se zadržali na skupnem druženju s šturskimi pevci, kjer so tudi prepevali narodne pesmi.

Veseli so bili darov, ki so jih poslušalci pri maši prispevali. Darove bodo namenili slovenskemu patru Martinu Kmetcu, ki v Turčiji deluje v zelo težkih razmerah. Poslovili so se s povabilom našemu – šturskemu zbora Filipa Terčelja na božično prepevanje v Kočevje.

Aleš Brecelj

 

Oglejte si tudi