DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Tematski tedni v OPB-ju

V letošnjem letu smo si učitelji OPB zastavili delo malce drugače. Za vsak mesec šolskega leta smo izbrali določeno temo, o kateri se pogovarjamo, poslušamo predstavitve, beremo, raziskujemo in ustvarjamo. K sodelovanju smo povabili tudi šolsko knjižničarko, ki nas obišče v skupinah in nam o temi kaj prebere, vpraša in pokaže knjige, ki si jih lahko izposodimo. 

V mesecu oktobru, v katerem se obeležujejo dan hrane, dan boja proti revščini in svetovni dan OZN, smo se pogovarjali o Afriki. Trije učitelji, ki so celino že obiskali, so nam predstavili svoje bivanje v tej, za nas eksotični deželi. Prva nam je svoj dobrodelni obisk Mozambika predstavila ga. Maja Štefin, ki je skupaj s še nekaj študenti tam obnavljala šolo. Drugi je svoj turistični obisk Tanzanije predstavljal g. Peter Cizl. Kot zadnja nam je tik pred jesenskimi počitnicami Angolo predstavila ga. Eva Mitič. 

Afriko smo spoznavali tudi skozi literaturo. Na ta način smo aktivno preživeli in doživeli mesec šolskih knjižnic, ki potekal pod geslom Predstavljajmo si. Skozi branje zgodb in predstavitve učiteljev so si učenci veliko stvari o črni celini lažje predstavljali. Ga. Nataša Markič je oddelke podaljšanega bivanja obiskala in v vsakem prebrala zgodbico, ki se dogaja v Afriki. Prvošolci so prisluhnili zgodbi V puščavi in spoznali puščavsko ljudstvo, ki se imenuje Tuaregi. Drugošolci so poslušali zgodbo O slončku in bolhi. Prek zgodbe so spoznali, da divji lovci bogatijo s prodajo oklov. Učenci tretjega razreda v oktobru že tradicionalno poslušajo pravljico z naslovom Mavrični deklici in spoznajo, da njihovi vrstniki po svetu ne živijo brezskrbno v obilju. Učenci četrtega in petega razreda pa so spoznali zgodbo o posvojeni deklici Nali, ki je v Slovenijo prišla iz daljne Kenije.

1/4




V oddelkih podaljšanega bivanja so učenci na temo Afrika poslušali glasbo in likovno ustvarjali. Nekateri izdelki so bili razstavljeni na šoli. V času spoznavanja tople celine je na šoli potekala dobrodelna akcija Prezračimo omare, v kateri so učenci in delavci šole darovali oblačila in obutev, ki so jih prerasli ali jim preprosto niso bila več všeč. Zbrali smo 21 kartonastih škatel oblačil in obutve, ki smo jih odpeljali na Rdeči križ. Vsem darovalcem se zahvaljujemo za podarjene stvari.

 

Izidora Černigoj in Nataša Markič

Oglejte si tudi